PREBACIVANJE KRIVNJE

Fond menadžeri tuže Porsche za milijardu dolara

28.01.2010 u 10:39

Bionic
Reading

Nekoć su fond menadžeri tužili Porsche zato što su izgubili kontrolu nad njihovim automobilom i zabili se u drvo, sada ga tuže zato jer ih je na prepad koštao milijardu američkih dolara

U listopadu 2008, Volkswagen je nakratko postao automobilska kompanija s najvećom tržišnom kapitalizacijom na svijetu. Razlog? Porsche je nenadano objavio da je stekao 75 posto Volkswagenovih dionica što je čitavu vojsku pohlepnih fond menadžera natjeralo da po višim cijenama otkupljuju dionice koje su ranije prodali.

Četiri fonda rizičnog kapitala sada tuže bivšeg Porscheova izvršnog direktora i direktora financija te sam Porsche za milijardu američkih dolara koliko su izgubili, jer su 'lagali o svojim namjerama za preuzimanje Volkswagena'.

U osnovi, četiri fonda su 'shortala' odnosno kratila pozicije na Porscheovim dionicama koje su posudili od klijenata nadajući se da će ih kasnije kupiti jeftinije i zaraditi na razlici. Porscheov potez dočekao ih je spuštenih hlača i nanio im velike gubitke za koje ne smatraju da su odgovorni.

Autocar prenosi kako bi se kolektivnoj tužbi moglo priključiti još nekoliko fondovskih kuća što bi ukupnu vrijednost tužbe moglo podići na čak 10 milijardi američki dolara.

U Porscheu odbacuju insinuacije te tvrde da su se 'uvijek ponašali u skladu s tržišnim zakonima'.