RECEPT

File Wellington

31.12.2008 u 08:00

Bionic
Reading

Goveđi file u lisnatom tijestu u kombinaciji sa šampinjonima, vrganjem začinjenim peršinom, konjakom i maslacem odličan je izbor za prave gurmane

Sastojci potrebni za osam osoba

450 g zamrznutog lisnatog tijesta
500 g šampinjona
1 sušeni vrganj
1 glavica luka
1 žlica maslaca
1 grančica timijana
1 kg goveđeg fileta

Sol
Papar
1 žlica masnoće
2 jaja
1 žlica konjaka
2 žlice mrvica
4 žlice nasjeckanog peršina

Priprema
1.
Lisnato tijesto ostavite da se odmrzne. Gljive očistite i nasjeckate. Vrganj razmrvite. Luk oljuštite, narežite na kockice i popržite na maslacu, dodajte gljive i timijan, pržite na srednjoj pari dok sva tekućina ne ispari. Ostavite da se ohladi.

2. Zagrijte pećnicu na 150 Celzijusa (temperatura zraka koji kruži u pećnici 130 Celzijusa). File očistite od masnoće, posolite i popaprite. Popržite sa svih strana na srednje zagrijanoj masnoći. Umotajte u foliju i pecite u pećnici (na sredini) 35 minuta.

3. Gljive pomiješajte s jednim jajem, konjakom, mrvicama i peršinom, posolite i popaprite. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i temperaturu pećnice povećajte na 200 Celzijusa (zrak 180 Celzijusa). Komade tijesta stavite jedan na drugi i razvaljajte. Trećinom smjese namažite sredinu tijesta, na to stavite file i preostale gljive. Tijesto preklopite i stavite u lim tako da se spaja dolje.

4. Premažite umućenim jajem. Od ostataka tijesta nožem izrežite ukrase i ukrasite file Wellington. Pecite 30 minuta na srednjoj rešetki u pećnici. Izvadite iz pećnice i narežite tek nakon 15 minuta.

Priprema: 2 sata i 30 minuta
Kalorijska vrijednost obroka po osobi: 740 kcal

Još recepata možete pronaći u knjizi 'Božić dolazi' u izdanju Mozaik knjige.