INSTANT LJUBAV

Evo zbog čega se sve brže zaljubljujemo

13.09.2013 u 09:50

Bionic
Reading

Koketiramo na Facebooku, seksamo se na društvenim mrežama, prekidamo SMS-om: moderne su tehnologije potpuno promijenile tempo naših ljubavnih veza

Nekad smo vjerovali da je savršen put prema romansi onaj trenutak kada se oči susretnu u prepunoj prostoriji, nakon čega bi slijedili sati iskričavih razgovora. Zaboravite to i uskočite u 21. stoljeće: te su male razgovore zamijenili chatovi na Facebooku i Twiteru.

Prema novoj studiji, Twitter je sada najčešći način kojim se osvaja potencijalni novi partner, te je čak pretekao SMS-ove i telefonske pozive.

U prosjeku, danas je za početak veze potrebno 224 tweetova, 163 SMS poruka i 70 poruka na Facebooku, 37 e-mailova i 30 telefonskih poziva.

Kao rezultat brzih tehnologija, mladi parovi ulaze u veze brže nego ikada prije, piše Daily Mail.

Istraživanje je pokazalo kako se u razdoblju od samo jedne generacije količina vremena potrebna da ljubav procvate više nego prepolovila. Parovi u dobi od 55 i više izjavili su da je njihov proces udvaranja u prosjeku trajao više od dva i pol mjeseca (78 dana), dok za one mlađe od 25 godina to traje nešto manje od jednog mjeseca (24 dana). Proći će, dakle, manje od mjesec dana da se par proglasi dečkom i djevojkom.

Rezultati istraživanja pokazuju da su moderne tehnologije označile i kraj vladavine 'pravila od tri dana' prema kojem potencijalni partneri trebaju pričekati 72 sata prije nego što uzvrate poziv potencijalnog dragog ili drage.

Umjesto toga, dvije trećine mladih ispitanika kaže da su sretni kada im se novi dečko javi u roku od četiri sata od prvog izlaska.

Zanimljivo, muškarci češće nego žene kontaktiraju potencijalnu partnericu preko društvenih medija, pa će tako godišnje poslati prosječno 517 Facebook poruka i tweetova, dok će žene poslati oko 386 poruka na društvenim mrežama.

Istraživanje je također pokazalo da sve manje parova piše staromodna ljubavna pisma.
Istodobno se broj osoba koje su voljne slati seksi poruke i eksplicitne slike povećao, pa čak više od trećine parova priznaje kako redovito šalju poruke vrućeg sadržaja.

Više od polovice ispitanika priznalo je da se zbog modernih tehnologija osjećaju manje sputani prilikom komuniciranja s partnericom.

Tehnologija je omiljena metoda i prekida veze: čak je 36 posto ispitanika reklo da bi im je najdraže prekinuti preko telefona, 27 posto priznaje da to rade SMS porukama, a 13 posto je to učinilo preko društvenih medija.