BLAGDANSKA POTROŠNJA

Za Uskrs građani štedljiviji nego za Božić

24.03.2017 u 11:12

Bionic
Reading

Ukupno 57,1 posto anketiranih građana planira štedjeti pri kupnji namirnica za ovogodišnji Uskrs, što je tek za nijansu manje od rezultata istog istraživanja provedenog uoči Uskrsa 2014. godine kada je 58,8 posto građana izjavilo da će štedjeti pri kupnji namirnica, pokazuje Prema istraživanje portala Ja trgovac i agencije GfK

U posljednje tri godine prosječna je potrošnja na proizvode široke potrošnje za potrebe kućanstva u mjesecu u kojem slavimo Uskrs bila 5 posto veća od prosječne mjesečne potrošnje.

Za usporedbu, u prosincu trošimo čak 19 posto više u odnosu na mjesečni prosjek potrošnje. Rast tržišta u uskršnjem razdoblju posljedica je rasta prosječnog iznosa računa (+5 posto u odnosu na prosječni mjesec), dok frekvencija kupovine ne sudjeluje u rastu tržišta u uskršnjem razdoblju, navodi se u istraživanju GfK objavljenom u novom broju magazina Ja Trgovac.

Prema anketnom istraživanju, tradicionalni uskršnji doručak ili ručak ove godine planira napraviti četiri petine građana, njih 81,1 posto, a tek manjina od 18,9 posto ne planira na ovaj način obilježiti nadolazeći blagdan.

Namirnice (jelo i piće) za uskršnje blagdane najviše će se nabavljati u hipermarketima i velikim trgovačkim centrima, što kao svoj odgovor bira 59,4 posto sudionika ankete.

Sličan postotak potrošača nabavku će osigurati iz domaće tj. vlastite proizvodnje (32,4 posto) te kupnjom na tržnici (30,8 posto). U malim prodavaonicama i supermarketima namirnice za Uskrs kupovat će 14,3 posto potrošača, a na ostalim mjestima njih 1,4 posto.

Kuhana jaja, sasvim jasno i očekivano, na vodećem su mjestu kada je riječ o proizvodima koji su obavezni na uskršnjem stolu. Ovu neizbježnu deliciju konzumirat će 97,3 posto ispitanih građana, a u stopu je slijedi i mladi luk koji će biti na trpezi kod njih 92,8 posto.

Na trećem mjestu se izdvaja kuhana šunka koju će konzumirati 78,8 posto ispitanika, a odmah potom dolazi hren sa 66,9% vjernih potrošača.

Ispod 50 posto udjela smjestili su se svi ostali proizvodi, a prva među njima je rotkvica s 40,2 posto udjela. Nekoliko sljedećih namirnica podijelile su se u desetak postotaka pa tako pečena svinjetina ima 32% udjela, orehnjača ima 29,7%, pogača 25,9%, pinca 25,5%, pečena janjetina 24,3%, šunka u kruhu 22% i purica s mlincima 21,6%.

Listu zaključuju sirnica koju će konzumirati 16,5% ispitanih potrošača te sarma koja će se naći na stolu kod njih 11,9%.

 

Najveći dio građana, njih 21,4 posto, planira potrošiti 400-499 kn, a vrlo blizu su i oni koji će trošiti 200-299 kn s udjelom od 19,5 posto.

Nešto manje je onih koji će izdvojiti 100-199 kn (14,5%), 300-399 kn (13,1%) te 1.000 kuna i više (10,4%), a ispod 10 posto smjestili su se odgovori: 500-599 kn (7,4%), 600-999 kn (3,6%) te manje od 100 kn (2,3%).

Da ne znaju koliko će trošiti za nabavku namirnica za Uskrs ističe pak 7,9% ispitanih građana.

Istraživanje su proveli Ja Trgovac magazin i agencija Hendal tijekom veljače 2017. godine na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 građana Republike Hrvatske starijih od 15 godina.