IDEALNA NAMIRNICA

Evo zašto biste češće trebali jesti luk

03.12.2013 u 08:50

Bionic
Reading

Vrijeme je da se podsjetimo na neke od dobrobiti crvenog luka koje danas potvrđuje i znanost

Luk je namirnica koju najčešće iskorištavamo u raznim jelima. No unatoč tomu, mnogi zaziru od njega jer ostavlja neugodan miris. Ono što većina ljudi zaboravlja je to da je luk iznimno zdrava namirnica, a to sve više potvrđuju i istraživanja. Vrijeme je da se podsjetimo na neke od dobrobiti crvenog luka.

Zdravlje srca

Postoje dokazi da spojevi sumpora koji se nalaze u luku pridonose stabilnom zgrušavanju krvi i sprečavaju neželjeno skupljanje stanica krvnih pločica. Također postoje dokazi koji pokazuju i da spojevi sumpora pridonose smanjenju razine kolesterola i triglicerida te općenito poboljšavaju stanje krvnih stanica. Zbog svega navedenog, smatra se da je luk dobra namirnica za prevenciju srčanog udara.

Zdravlje kostiju
Studije su pokazale da luk može pomoći u povećanju gustoće kostiju te da je posebno koristan za žene u menopauzi. Osim toga, postoje dokazi da su žene koje su prošle menopauzu imale jače kosti kada su jele luk. Dakle, ako želite zdrave kosti u starijoj dobi, ali i prije, svakako u jelovnik uvrstite crveni luk.

Protuupalno djelovanje
Dokazano je da luk ima i antiupalno djelovanje. Njegovi sastojci djeluju na imunitet, jačaju ga i onemogućuju razvoj raznih infekcija. Luk je i antiksidans koji sprečava nakupljanje masnih kiselina u tijelu, a to na neki način šalje poruku tijelu da ne stvara upale. Luk je dobro jesti i kad je upala već nastupila jer će je ublažiti i ubrzati njezino izlječenje.

Antikancerogeno djelovanje
Crveni luk sadržava flavonoide koji se vežu s nižim rizikom od gotovo svih vrsta karcinoma. Sastojci luka štite stanice od nastanka poremećaja koji dovode do raka. Za to je ponajviše odgovoran kvercetin - polifenol iz obitelji flavonoida.

Dobar diuretik
Luk je i sjajan diuretik koji je zaslužan za učinkovito izbacivanje tekućine iz organizma. Upravo zbog toga luk bi trebali jesti svi oboljeli od artritisa, reumatizma, otežanog mokrenja gihta te kod problema bubrega. Ako vas često muče upale mjehura, nastojte što češće jesti luk.