ključni zadaci

Evo što trebate učiniti početkom jeseni da biste na proljeće imali raskošan vrt

14.10.2023 u 15:17

Bionic
Reading

Od uklanjanja zaraženih dijelova biljaka i stabala, preko sadnje svježe trave do čupanja korova; donosimo pregled najvažnijih zadataka koji će vam osigurati još ljepši vrt u toplijem dijelu godine

Niže temperature i kišovito vrijeme donose novi set zadataka u vrtu, no za sav posao koji sada obavite, bit ćete nagrađeni predivnim eksterijerom na proljeće.

Na samom vrhu liste zadataka nalazi se tradicionalno grabljanje lišća i sadnja lukovica, ali neki manje uobičajeni poslovi učinit će najveću razliku i osigurati vam još ljepši vrt u novoj sezoni.

Uklonite bolesni dio biljaka

Ekstremna vrućina, vlaga i suša mogu povećati osjetljivost biljke na crnu pjegavost, antraknozu i druge bolesti koje se brzo šire kada kiša pada niz zaražene biljke. Stoga je važno očistiti lišće, grane i sjemenke u njihovoj blizini kako biste spriječili epidemiju koju je teže kontrolirati u proljeće.

Steve Lambert, vlasnik tvrtke Lambert Treescapes i direktor certificiranja pri Međunarodnom društvu za arborikulturu, kaže da postoje uobičajeni znakovi na koje treba obratiti pažnju kako bi se utvrdilo prisutnost bolesti.

'Odumiranje dijelova u krošnji stabla, sok ili smola koja curi ili oštećenje lišća mogu biti pokazatelji bolesti. Također, potražite tamne mrlje, bijeli prah ili neobično naborano lišće, a ako su se zarazile i obližnje trajnice, svakako odrežite sve oboljele dijelove.'

Orežite ocvale dijelove

Određene bolesne biljke, obično drveće i grmlje, mogu se zadržati na zaraženom lišću ili granama. Ako na grani vidite uvijeno ili uvelo lišće, jednostavno odrežite tu granu.

Ako drvo ili grm tjednima pokazuju sive grane bez lišća, to često znači da su te grane mrtve i spremne za uklanjanje.

'Uklanjanje mrtvih grana drveća može pomoći prirodnoj sposobnosti stabla da se potpuno obnovi. Također može poboljšati estetiku, povećati svjetlost i protok zraka te smanjiti potencijalne opasnosti od pada grana', napominje Lambert.

Jaka zimska oluja može popucati oslabljene ili mrtve grane i uzrokovati njihovo lomljenje i pad, ponekad s velike visine. Mogu ozbiljno oštetiti grmlje ili malo drveće ispod. U najgorem slučaju mogu pasti na automobil ili kuću, pa na ovo svakako vrijedi obratiti pažnju.

Da biste identificirali mrtvu granu, možete odrezati mali komadić i provjeriti prsten drva. Ako je smeđe boje bez vidljivog zelenog prstena, vjerojatno je u fazi truljenja. Obrežite ovaj dio sa stabla, pazeći da ste čisto zarezali na ovratniku grane.

Počupajte procvjetale korove

Čupanje korova, osobito onih koji cvjetaju, također može spriječiti bolesti i uništavanje u vrtu. Primjerice, jedan maslačak baca do 200 sjemenki po cvijetu, tako da se njegovim iskopavanjem sprječavaju stotine potencijalnih novih korova sljedećeg proljeća.

Dizajnerica vrtova Erin Lau iz Erin Lau Designa preporučuje da se usredotočite na poljski slak i korjeniti jastrebljak.

'Njih vrijedi potpuno iskopati kako bi se spriječilo širenje putem sjemena u proljeće. Olabavite biljku od tla i nježno je podignite bez lomljenja korijena. Ako nemate vremena iskopati korov, odrežite ili otkinite sjemenske glavice gdje god možete. Zatim ih pažljivo i brzo stavite u obližnju kantu da ne raznesete sjemenke po vrtu', pojašnjava.

Malčiranje

Nakon čišćenja zaraženog materijala i čupanja korova, malčirajte tlo kako biste sabili sve preostale sjemenke ili bolesti. Kompost ili sitno usitnjena kora su odlična i praktična rješenja, kao samljeveno lišće (no, uvjerite se da nije bolesno).

Bez obzira na materijal, nanesite nekoliko centimetara materijala kako biste oblikovali prirodni pokrivač preko zemlje u kojoj planirate saditi proljetne biljke ili želite zaštititi trajnice. Nemojte malčirati preduboko jer to korijenje lišava potrebne vode i kisika.

Drugi razlog za malčiranje je sprječavanje smrzavanja tla oko nježnog korijenja. Ako ste ovog ljeta posadili slabo otpornu mladicu vinove loze ili mladog stabla, malč će vam pomoći u izolaciji od zimske hladnoće i sačuvati hranjive tvari u tlu.

Lambert kaže da malč također pomaže korijenju da zadrži vlagu, ali upozorava da se ne stavlja izravno na deblo stabla jer to može zadržati prekomjernu vlagu, omekšati tkivo i povećati rizik od bolesti i najezde štetočina.

Raširite sjeme trave

Govoreći o golim mjestima, ako imate pse, osobito mlado štene, mogli biste se naći s nekoliko područja istrošenog travnjaka. Aktivan pas može lako počupati suhu travu tijekom ljetne suše, toliko da završite s velikim ostatcima prašnjave zemlje do rujna.

Kako biste spriječili da se ova područja zimi pretvore u blatne lokve, obilno pospite sjeme trave i lagano prekrijte tresetom ili finom ilovastom zemljom. Jesenske kiše savršeno će potaknuti bujan rast svježe trave!

Također možete posipati sjeme na postojeći travnjak kako biste ga zgusnuli i ojačali, a Lau kaže da je zato važno grabljati lišće s travnjaka.

'Grabljanje otpalog lišća s travnjaka omogućit će tom području da dobije sunce i zrak. Inače bi lišće moglo uništiti travnjak ispod. Isto tako, gusti, zdravi travnjaci manje su osjetljivi na oštećenja kućnih ljubimaca i nicanje korova.'

Zaštitite priključke i odvodna crijeva

Budući da se voda pri smrzavanju širi, može dovesti do puknuća cijevi ili priključka. Ako je vaš ventil izrađen od plastike i/ili star više od nekoliko godina, zaštitite ga od ekstremnih temperatura pjenastim poklopcem za slavinu. Ako živite negdje gdje su zime iznimno oštre, možete zavezati krpe oko priključaka prije nego što dodate pjenasti pokrov za dodatnu zaštitu.

Slično, crijeva je potrebno isprazniti i pohraniti u garažu ili podrum. U suprotnom, dugački periodu niskih temperatura mogu oslabiti ili polomiti njihovo kućište, što dovodi do curenja.

Uz to, ispuštanje i skladištenje crijeva može produžiti njihovu upotrebu za nekoliko godina pa ćete dolaskom proljeća neometano moći uživati u najljepšim poslovima sadnje novih biljaka.