savršeni uvjeti

Raskošan vrt u proljeće: Evo zašto je jesen idealan period za sadnju biljaka

16.09.2023 u 15:06

Bionic
Reading

Iako je većina navikla saditi nove biljke tijekom proljeća, stručnjaci ističu da su upravo jesenski dani idealni za njihov bujan rast u narednoj sezoni

I dok mnogi vrtlari polako spremaju svoju opremu i očekuju još jedno, zadnje branje plodova, oni iskusniji dobro znaju da je upravo jesen savršen period za sijanje sjemenki i sadnju biljaka koje će svoj vrhunac doživjeti naredno proljeće.

Činjenica jest da su kasno ljeto i rana jesen predodređeni za uživanje u plodovima iz vašeg povrtnjaka i pitoresknim prizorima bujnog vrta, no stručnjaci ističu da postoji nekoliko razloga zbog kojih bi to trebao biti i period u kojem vrijedi još jednom zasukati rukave.

Toplija zemlja i hladniji zrak

Iako će temperature zraka uskoro početi osjetno padati, temperatura tla još će tjednima biti povišena zbog upijanja zraka vrućeg ljetnog sunca.

Bilo da sijete sjeme trajnica, bilo novi (otporni) grm ili češnjak, tople temperature tla potiču klijanje sjemena i rast korijena te će se on širiti sve dok se tlo ne smrzne. S druge strane, velika prednost je to što niže temperature potiču biljku da svoju energiju usmjeri na korijen i uspori rast iznad zemlje.

Takvo klijanje omogućit će mu raskošan rast u proljeće, što biste teško postigli sadnjom tek početkom toplijeg vremena. Idealan period sadnje je oko šest tjedana prije nego što se očekuje prvi mraz.

Predvidljive oborine

Za razliku od vlažnih i nepredvidivih proljeća koja vas drže izvan vrta dok se tlo suši, jesensko vrijeme održava ga dovoljno suhim da ostane obradiv. Sadnja u vlažnu zemlju može oštetiti strukturu tla u vrtu, ali jesenska sadnja uklanja taj rizik.

Stalne oborine također znače manje stresa za zasađene biljke i manje zalijevanja za vas. Ako kiša izostane, zalijte ih da bi imale dovoljno vode dok se tlo ne smrzne.

Optimalno vrijeme za gnojidbu

Znatno rjeđe promjene temperatura i razine padalina stvaraju manji stres biljkama, što pogoduje njihovom rastu. No ipak nemojte smetnuti s uma to da je ovo izvrsno vrijeme za gnojidbu te obogatite svoje sadnice svenamjenskim, dobro uravnoteženim biljnim preparatom.

Rast uz manje korova i insekata

I dok se u toplije doba godine biljke moraju natjecati za hranjive tvari s dosadnim korovom, to nije slučaj u jesen jer je većina njega prisutna samo u toplijem dobu godine.

Jesenska sadnja stoga omogućuje novim biljkama početak rasta bez konkurencije korova te jačanje korijena, što im omogućuje prednost u proljeće.

Uz to, u hladnijem periodu godine osjetno je manje insekata koji crpe energiju iz biljaka, kao i štetočina koje bi krale plodove iz povrtnjaka.

Dulja sezona rasta

Kad posadite biljke tek u proljeće, već za nekoliko tjedana svjedočit ćete njihovim promjenama uzrokovanim visokim temperaturama i suhoćom zemlje. To je jedan od razloga zbog kojih biljkama posađenim u proljeće često treba cjelogodišnji rast da bi se udomaćile i poprimile željeni oblik.

Jesenska sadnja daje im hladnu sezonu rasta, nakon koje slijedi zimski odmor, te drugu, snažnu sezonu rasta u proljeće - prije dolaska ljeta. Nekim biljkama ovaj jesenski period može biti koristan kao i čitava godina rasta!