IZ DANA U DAN

Evo na koje nas sve načine posao deblja

01.02.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Čini li vam se da u posljednje vrijeme jedete prečesto i previše na poslu te vas pomalo smeta pasica na hlačama, moguće je da ste nesvjesno upali u koju od ovih zamki i nabacili pokoji kilogram

Studija tvrtke CareerBuilder ustvrdila je kako od 3.000 ispitanika 41 posto njih smatra da su dobili koji kilogram viška na trenutnom radnom mjestu. Među njima su najčešće oni koji puno sjede i osjećaju stres na poslu.

Automobil

Osim sjedenja na poslu, mnogi sjede i dok se voze kući jer koriste automobil. Da im i to ne pridonosi manjem opsegu struka, uopće nisu svjesni. Prošlogodišnja studija objavljena u British Medical Journalu tako je pokazala da oni koji koriste javni prijevoz ili bicikl kao prijevozno sredstvo do posla imaju niži BMI indeks od onih koji se voze automobilom.

Stres

Hormon stresa kortizol može izazvati želju za slatkim, ali i natjerati tijelo da sačuva masne naslage tamo gdje ih najmanje želimo – oko struka. Studija njemačkih znanstvenika iz 2014. čak je zaključila da takav stres može dovesti do dijabetesa tipa 2 pa se zapitajte zar je zaista uvijek nemoguće izbjeći strašne situacije zbog kojih smo toliko uznemireni.

Rad navečer

Imate li takav posao da često važnije stvari završavate kod kuće u večernjim satima, moguće je da ste nabacili koji kilogram više jer usput i nešto pojedete u sitne sate. Studija Sveučilišta Pennsylvania iz 2013. pokazala je da su ispitanici koji su manje spavali noću zbog posla imali koji kilogram više, a to se odnosilo na one koji su bili dulje budni pet večeri u tjednu.

A što jedete?

Jedna je britanska studija pak pokazala kako ljudi koji nemaju pripremljen ručak često podliježu nezdravim alternativama pa kupuju brzu hranu ili posjećuju pekare. Štoviše, ako znaju da na putu do posla mogu stati i kupiti hranu, imaju šansu dvostruko više se udebljati od onih koji nemaju tu naviku.

Grickanje u uredu

Ova vam je napast sigurno poznata jer čak i ako sami ne nosite slatkiše na posao, sigurno znate kolegu ili kolegicu koji to čine. Tryon ističe kako su mnoge studije pokazale da se jako teško oduprijeti izloženoj hrani pa idući put morate sami smoći snage i odbiti ponudu jer to je jedini način da prestanete jesti grickalice na poslu.

Navike kolega utječu na nas

Iz studije objavljene u Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics vidi se da izbor hrane kolega kojima smo svakodnevno okruženi ima velik utjecaj na nas. Drugim riječima, vole li vaše kolege nezdravu hranu, lakše ćete popustiti jer su vam oni dobar izgovor. Osim toga, ako stalno radimo nešto drugačije, osjećat ćemo se isključenima pa radije pristajemo na kompromis.

Aparati za kavu i slatkiše

Evo još jednog mamca za to da primjerice između sastanaka malo predahnete te uzmete čokoladicu ili neki slatkiš u kantini. Vjerojatno puno puta ni ne razmišljate o tome da ste opet uzeli hranu koja ima jako malo nutrijenata, a puno kalorija. To se odnosi i na razne pripravke iz aparata, poput tople čokolade, jer su prepuni šećera. Naravno, zdravija opcija je da jednostavno ponesete voće od kuće.

Dizalo vs. stepenice

Prirodno je da ste uvijek u žurbi te ćete radije odabrati dizalo jer već ionako kasnite na posao. No to je još samo jedan izgovor. Nekoliko minuta zaista nikome neće naštetiti, a vama će promijeniti život na bolje.

Sunčeva svjetlost

Poznato je da manjak svjetlosti negativno utječe na nas u ovim zimskim mjesecima, a znanstvenici sa Sveučilišta Northwestern otkrili su da je to povezano i s viškom kilograma. Znanstvenici tvrde da je ključ u kretanju po dnevnom svjetlu. Voditelj studije Phyllis Zee kaže da treba šetati i kada je oblačno i bilo bi idealno da to traje bar pola sata dnevno. Ne dobijete li dovoljno dnevnog svjetla, poremetit ćete unutarnji tjelesni sat, a to bi moglo dovesti do usporavanja metabolizma i debljanja. Zato bi bilo najbolje da se potrudite svaki dan prošetati se između osam sati ujutro i podneva. Umjesto da s kolegama popijete kavu, pauzu iskoristite za šetnju.

Ostavite vremena za ručak

Baš kao što nije dobro kod kuće jesti uz TV, tako ne treba ručati dok radite jer nećete biti svjesni toga koliko ste pojeli. Osim toga, lako vam se može dogoditi da zaboravite kako ste ručali prije sat, dva i opet ćete biti u potrazi za hranom.