KOKTEL ZDRAVLJA I ATRAKTIVNOSTI

Evo kako se proljepšati u šest tjedana!

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 08.03.2012 13:19
  • Objavljeno 08.03.2012 u 13:19
žena hrana zdravlje voće povrće dijeta

žena hrana zdravlje voće povrće dijeta

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Ako vas činjenica da je voće i povrće jako zdravo te da sadrži brojne vitamine i minerale nikada nije uspjela uvjeriti da ga jedete u dovoljnim količinama te ste češće posezali za kockicom čokolade nego za narančom ili pak celerom, možda vas rezultati novog istraživanja uvjere upravo u suprotno

Znanstvenici sa Sveučilišta St. Andrews otkrili su da voće i povrće ne samo da je dobro za zdravlje i organizam već nas čini ljepšima i privlačnijima. Tako, prema rezultatima istraživanja, osobe nakon samo šest tjedna redovitog jedenja voća i povrća izgledaju ljepše, zdravije i privlačnije, piše Daily Mail.

Istraživanje su znanstvenici provodili fotografirajući lica 35 ispitanika tijekom tih šest tjedana. Krajnji rezultat pokazao je da ako dnevnu porciju voća i povrća uvećamo za 2,9 puta izgledati ćemo zdravije, a porcije uvećane 3,3 puta učiniti će nas privlačnijima.

Voće i povrće bogato je karotenoidima koji stanice štite od oštećenja i štetnih utjecaja, a mogu čak i spriječiti pojavu bolesti kao što su karcinomi i srčane bolesti. Otprije je poznato kako konzumacija veće količine određenog povrća, poput mrkve, može obojiti kožu u narančastu boju, no do sada nije bilo poznato kako je povećanje žutih i crvenih pigmenata u koži privlačno i atraktivno.

Kamerom koja može mjeriti promjene u boji kože, poput jačeg crvenog i žutog pigmenta, znanstvenici su otkrili da se boja kože mijenjala zavisno o unosu voća i povrća u organizam. Koristeći svjetlosne senzore, znanstvenici su dokazali da su crvene i žute nijanse povezane s razinama karotenoida u koži.

Iako postoji nekoliko vrsta karotenoida, znanstvenici smatraju kako na kožu najjači utjecaj ima likopen, koji rajčicama i crvenim paprikama daje crvenu boju te i beta-karoten, koji se nalazi u mrkvi, brokuli, tikvicama i špinatu.

Na boju kože isto tako mogu utjecati i polifenoli, a nalaze se u jabukama, borovnicama i trešnjama te uzrokuju crvenjenje lica te povećan protok krvi na površini kože.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi