DOBRE IDEJE

Evo kako na najbolji mogući način iskoristiti prostor u kuhinji

04.11.2017 u 08:17

Bionic
Reading

Rijetki su danas oni sretnici koji se mogu pohvaliti prostranim kuhinjama, stoga je potrebno na najbolji mogući način iskoristiti prostor i u kuhinjama manjih kvadratura

Kuhinja je centar doma i u njemu se uvijek nešto događa pa je bitno tako osmisliti prostor kako bi se iskoristio svaki centimetar i odabrali elementi u koje će stati što više toga, a da ne izgleda prenatrpano.

Kako savjetuje Toni Hammersley u svojoj knjizi 'Dobro organiziran dom - Knjiga korisnih savjeta' (Školska knjiga, 2017.),​​​​ bitno je iskoristiti svaki centimetar koji nam je na raspolaganju.

Autorica smatra kako su za to idealne površine poput zida.

Evo nekoliko sjajnih ideja koje možete isprobati i u svojem domu:

Police i viseće košare

Gdje god možete, postavite police na kojima ćete držati npr. namirnice namijenjene za smočnicu. Ako ih pohranite na zanimljive police, dobili ste vrlo efektan detalj. U ormariće možete staviti žičane police ili dodatne police na više razina za manje predmete, primjerice za limenke. Plitke police koje se zakvače za vrata ormarića odlične su za začine, čajeve ili druge sitnije predmete. Viseće košare također su zgodan detalj, a vrlo su korisne za držanje voća, češnjaka i drugih stvari koje bi inače stajale na radnoj plohi.

  • +20
Kuhinje poznatih Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Otkrijte nove prostore

Mjesta koja često služe isključivo za ukras mogu postati praktičan prostor za držanje stvari. Lažna ladica ispod većine sudopera može se zamijeniti onom koja se otvara i u koju stanu mnoge korisne stvarčice, pa npr. Ikea ima rješenje u kojem se ladica smjestila u masku na dnu kuhinjskih ormarića, gdje možete staviti kalupe za sitne kolače ili muffine.

Kako povećati radne plohe

Pritužbe na račun malih kuhinja uvijek se odnose na nedostatak radnih površina. Uz pomoć stolića na kotačićima ili kolicima dobit ćete još jednu dragocjenu radnu plohu i uz to nekoliko razina, na kojima možete držati razne predmete. Kuhinjski stol pričvršćen za zid koji se spušta vrlo je korisna stvar u malim prostorima te je vrlo dobro rješenje kad nedostaje radnih površina ili mjesta za jelo.

Iskoristite zidove i police

Penjite se u vis, savjetuje Toni Hammersley! Bez obzira koliko je mala vaša kuhinja, vjerojatno bi se u njoj našlo mjesta na zidovima i policama, pa lonce i tave možete objesiti iznad glave, a za kuhinjska pomagala razmislite o postavljanju perforirane metalne ploče s kukicama.

Objesite li šalice na kukice s donje strane police, dobit ćete na prostoru, ali i dekorativnosti. Magnetni držač za noževe dobar je i praktičan način da iskoristite slobodan prostor na zidu. Dobra ideja za to su i visoke te uske police. 

Prostor ispod sudopera

Obično je taj prostor vrlo skučen i natrpan, stoga ga morate dobro organizirati i pobacati sve što vam ne treba. Možete u njemu držati sredstva za čišćenje, krpe, spužvice, rukavice... Dobra ideja je npr. postaviti žičane držače koji se objese s unutarnje strane vrata. Sve stvari možete staviti u plastične posude i košare koje ste pripremili i zatim ih stavite u ormarić. U metalnu posudu možete staviti svijeće, plastične posude za četke, krpe od mikrofibre i deterdžent za ručno pranje posuđa, a tablete ili deterdžent za perilicu možete odložiti npr. u kantu s poklopcem. 

Zidovi kao dodatni skladišni prostor

Dio slobodnog zida, koji se nalazi između gornjih i donjih elemenata, možete iskoristiti za police na koje ćete smjestiti dio suđa ili ga, uz pomoć ugrađenih kukica, objesiti. Ukoliko želite napraviti dodatnog mjesta na radnoj plohi, dobra je ideja i na zid ili u kuhinjski ormarić staviti malu mikrovalnu pećnicu.