SLASNO I PRAKTIČNO

Evo kako možete iskoristiti smrznuti špinat

18.03.2015 u 08:46

Bionic
Reading

U svakodnevnoj strci kuhanje nam je obično zadnje na pameti pa se vrtimo ukrug uvijek s istim receptima. Kako biste malo obogatili prehranu, ali i napravili nešto novo svojim ukućanima, probajte koji od ovih recepata sa smrznutim špinatom

Možda vam se ovaj recept ne čini uobičajenim, ali umak od špinata fina je poslastica, zbog koje ćete pred gostima ispasti pravi kulinarski znalac.

Sastojci:

150 g srca artičoka, narezanih
250 g odmrznutog špinata
3/4 šalice sitno naribanog svježeg parmezana
3/4 šalice majoneze
3/4 šalice kiselog vrhnja
1/2 šalice lagano prženih pinjola
1/2 šalice sira feta
naribana korica limuna
žlica soka svježe iscijeđenog limuna
češanj češnjaka, oguljen
žličica svježe mljevenog crnog papra
1/2 žličice soli (košer)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva Celzijevih. U zdjelu stavite narezana srca artičoka, špinat, majonezu, kiselo vrhnje, koricu limuna i sok, pinjole, crni papar, sol i pola šalice parmezana te promiješajte. Posudu za pečenje natrljajte češnjakom, prebacite sastojke iz zdjele te posipajte fetom i ostatkom parmezana. Pecite do pola sata i poslužite uz krekere ili neki drugi prilog.

Okruglice od špinata mogu se poslužiti uz bilo koji umak ili gulaš, a obogatit će okus svakodnevnih jela. Recept prema ideji kulinarskih znalaca sa stranice Food 52 uopće nije kompliciran.

Sastojci:

pola kilograma odmrznutog špinata
2/3 šalice brašna
2 manja narezana luka
pola žlice soli
žličica čilija
žličica usitnjenih sjemenki korijandera
biljno ulje za prženje

Priprema:

Važno je da dobro ocijedite špinat, a zatim ga pomiješate sa svim sastojcima. Formirajte okruglice rukama i pržite na zagrijanom ulju sa svake strane dok ne budu gotove, oko četiri do pet minuta.

Tradicionalne sendviče možete zamijeniti ukusnom kombinacijom sira i špinata, a dok su još topli, neće im odoljeti ni najzahtjevniji klinci.

Sastojci:

4 kriške kruha
šalica naribanog sira cheddar
pola žličice umaka worcestershire
malo papra i soli
žlica mlijeka
pola šalice odmrznutog špinata ili dvije šalice svježeg

Priprema:

Pripremate li sendviče sa svježim špinatom, stavite ga malo u tavicu, dok ne povene, pa nasjeckajte. Smrznuti špinat pak dobro ocijedite. Prepržite kriške kruha ili ih stavite nakratko u toster. Pomiješajte sve sastojke i složite na kruh. Stavite u pećnicu dvije do tri minute, dok se sir ne rastopi.