JURINO NOVO RUHO

Evo kako je maziti golu macu

30.09.2014 u 09:46

Bionic
Reading

Mačke su poznate po raznolikom krznu, no postoji pasmina koja jedva da ima dlaku – sfinks. Kako je biti vlasnik 'gole' mace, saznala je Mačkarica

Pogrešno je mišljenje da sfinks uopće nema dlake – njezina je koža prekrivena finim i glatkim dlačicama, nježnim na dodir, no obzirom na to da nema 'pravo' krzno kao što je to uobičajeno kod mačaka, zahtijeva neke specijalne tretmane, piše Mačkarica


Mačkarica je kratko popričala s jednim od vlasnika sfinksa u Hrvatskoj koji se, kao i većina vlasnika ljubimaca, svog petomjesečnog Juru ne srami pokazati na društvenim mrežama. Jura (Jurij mu je pravo ime) je Don Sphynx ili mačka Donskoy. On, dakako, izaziva salve oduševljenja, a u to se možete i sami uvjeriti u priloženoj snimci.

Gdje ste kupili Juru i koja je bila cijena?

Nisam siguran može li se nabaviti u Hrvatskoj, ali mislim da ne može, barem ne od službenih uzgajivača. Mi smo ga nabavili od Pixy Sphynx Cattery iz Mađarske, a koliko košta je tajna. Ali ne zato što ne želim reći, već zato što D. (supruga, op. a.) meni nije htjela reći. U svakom slučaju, nije više od 2.000 kuna zato što Jura ima 'felere' – vrh repa mu je slomljen i ima ogrebotine po leđima što su mu braća napravila.

Ima li nešto još po čemu je specifičan osim što nema krzno?

Pa, to što nema krzno u stvari uzrokuje nekoliko specifičnih problema. Naime, nema se kako čistiti, nakupljaju mu se masnoća i prljavština u naborima kože, ali o tome više kasnije. Drugi problem je to što nema krzno pa mu je hladno, tj. mora biti toplije u stanu i trebalo bi biti dekica uokolo u koje se on može zavući.


Kakav je karakterno?

Karakterno je 'mačkopas', što je posljedica toga da mu je često hladno i zato se želi maziti i želi biti blizu ljudi. Čim netko ima toplije ruke (nisam!), smjesti mu se u krilo sam tak. Jako vole društvo i ne smeta im promjena okoline.

Koliko je zahtjevniji s obzirom na to da nema dlaku (njega, prehrana…)?

Prehrana je uobičajena, ali komotno se može ignorirati sve što mu daje sjajniju dlaku. :).
Njega je: svakodnevno čišćenje očiju (ne može sam jer nema dlaku), jednom tjedno pranje (može i dvotjedno, ovisi kako on to prihvati i kako mu se koža ponaša) i redovna čišćenja ušiju (jako puno cerumena, opet je dlaka u pitanju). Moraju mu se čistiti i nokti po potrebi.

Cijeli zanimljivi intervju možete pročitati na Mačkarici