INSPIRACIJA U JESENI

Evo kako bojama možete popraviti raspoloženje

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Jesenski ugođaj u domu, naglašen primjenom tipičnih boja i plodova, ispunit će ga toplinom i osobitošću te poboljšati raspoloženje

Najjači doživljaj jeseni je kroz šaroliku paletu boja, koje se protežu od zelene, žute, crvene, narančaste do nijansi smeđe boje. Prenošenjem igre boja, nastalih u prirodi, u okruženje vlastitog doma, unosite harmoniju i sklad, koje provjereno utječu na opuštanje i dobro raspoloženje. Jesenske se boje međusobno nadopunjavaju tako da šarolika paleta ne izaziva kaos već sklad ugodan oku.

Najjednostavniji način za postizanje jesenskog opuštajućeg ugođaja je dekoriranje doma plodovima jeseni, poput kestena, kukuruza, žirova, bundeva te aranžmanima od suhog granja i raznobojnog lišća. Prirodni motivi u interijeru ga obogaćuju i ispunjavaju osjećajem da je priroda tu oko nas i u nama. Ovakve dekoracije su preporučljive za sve prostorije – od kuhinje, dnevnog boravka sve do spavaonice i kupaonice.

Dekoraciju dječje sobe prepustite mališanima. Njima će cijeli proces - od sakupljanja jesenskih plodova do izrađivanja vlastitih dekoracija za sobu, biti poseban doživljaj o kome će još dugo pričati.

Jesen je oduvijek bila inspiracija umjetnicima koji su svoju kreativnost izražavali slikajući te stvarajući skulpture i različite dekorativne predmete poput ukrasnih vaza, zdjela, ćupova itd. Dekorativni predmeti i slike s motivima jeseni idealno će se uklopiti u ulazni prostor vašeg doma, dnevni boravak ili blagovaonicu. Jednostavno i brzo, unijet ćete dašak jeseni detaljima koji ostavljaju snažan trag na ukupan doživljaj prostora.

Thinkstock

Thinkstock

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Najjači doživljaj jeseni je u paleti boja
Odabirom tkanina naglasit ćete željene ugođaje u prostoru. One moraju biti meke i ugodne na dodir te obavezno u paleti jesenskih boja. Prekrivači za sjedeće garniture, presvlake za stolice te ukrasni jastučići s diskretnim biljnim motivima iz dekorativnih štofova ili baršunastih tkanina, bit će pravi odabir za stvaranje jesenskog ugođaja doma.
U ovom doživljaju sudjelovat ćete vizualno i osjetilno kroz dodir, što će pridonijeti opuštanju i dobrom raspoloženju.

Zavjese trebaju biti lagane i prozračne slijedeći boje jeseni, a dojam upotpunite dekorativnim zastorima od gustih i teških materijala. Oni svakako trebaju biti u tamnijoj i naglašenijoj nijansi, koja će biti usklađena s ostalim dekorativnim tkaninama u prostoru. Kombinirati možete različite uzorke većih i manjih dimenzija, biljnih i geometrijskih motiva ili različite nijanse jednobojnih tkanina. Iste tkanine možete upotrijebiti i za zidne dekoracije, koje ćete upotpuniti suhim plodovima jeseni. One su idealne su za domove u kojima prevladavaju hladne boje poput svijetloplave, zelene ili ljubičaste.

Istinski ljubitelji jesenskog ugođaja obavezno će unijeti elemente i motive drveta u interijer. Nijanse smeđih boja odlično će se uklopiti s ostalim pripadajućim bojama jeseni, prisutnih kroz tkanine, dekorativne detalje, tepihe ili boje zidova. Drveno pokućstvo stvara topao i ugodan ambijent, a stilski je uvijek u trendu. Romantični jesenji ugođaj naglasit ćete i rustikalnim elementima koji mogu biti prisutni u detaljima ili kao cjelovito tretiran prostor.


Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na
www.interijerNET.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi