NETIPIČNA MANEKENKA

Evo čime je supermodel Karlie Kloss zaslužila Forbesovu naslovnicu

16.11.2017 u 10:19

Bionic
Reading

Na naslovnici jednog od najuspješnijih svjetskih poslovnih časopisa Forbesa osvanulo je lice supermodela Karlie Kloss, koja se našla u društvu '30 under 30', ljudi mlađih od 30 godina koji svojim idejama i poslovanjem mijenjaju svijet

Premda godišnje kao supermodel zarađuje desetak milijuna dolara, Kloss je mjesto u ovom društvu pronašla zahvaljujući neprofitnom obrazovnom programu 'Kode With Klossy' što ga je inicirala, zahvaljujući kojemu djevojke uče osnove računalnog programiranja.

Plan joj nije, kako kaže, bio izgradnja neprofitne obrazovne organizacije, već se u to upustila želeći doznati tajne programiranja, zahvaljujući čemu su u kratkom vremenu stvorena poduzeća vrlo visoke vrijednosti.

Kloss se 2014. godine prijavila na dvotjedni program obrazovanja odraslih kako bi naučila osnove računalnog programiranja. Njezina tamošnja učiteljica Avi Flombaum rekla je za Forbes kako nije imala pojma tko je ona, ali da je pamti kao najbolju studenticu u skupini koja ju je iznenadila svojim entuzijazmom.

Osnove popularnog okvira za razvoj web stranica brzo je pohvatala, ali i primijetila velik nesrazmjer u zastupljenosti spolova na tom tečaju. Sa željom da se to ispravi, Kloss je 2015. uložila svojih 20 tisuća dolara kako bi dodijelila 21 stipendiju tinejdžericama za dvogodišnji program obrazovanja u školi u kojoj je i sama završila tečaj.

Na tome nije stala pa je prošlog ljeta pokrenula dvotjedni ljetni kamp za djevojčice od 13 do 18 godina u New Yorku, Los Angelesu i njezinom rodnom gradu St. Louisu. Kloss je sudjelovala u odabiru polaznica kampa i nastavnika, kako i osmišljavanju nastavnog plana zahvaljujući kojemu su diplomanti osvajali hackathone i upisivali se na Sveučilište Ivy League.

U lipnju se program proširio na 12 gradova diljem SAD-a i do sada je zahvaljujući njoj programirati naučilo oko 500 djevojaka. U planu joj je daljnji rast, a od srpnja je počela stipendirati i žene odrasle dobi.

U financiranje kampova uložila je svoja sredstva, preusmjeravajući novac od ugovora s brendovima za koje pozira kao model, a potporu za svoj ljetni kamp dobila je i od Ford STEAM Experiencea - inicijative usmjerene na znanost, tehnologiju, inženjerstvo, matematiku i umjetnost.

  • +17
Karlie Kloss Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Spomenimo i to da je Karlie Kloss ljubavna partnerica poslovnjaka Joshue Kushnera, čija je tvrtka Thrive Capital uložila velika sredstva u Instagram i Kickstarter, a čiji je brat Jared Kushner viši savjetnik predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i suprug njegove kćerke Ivanke Trump.