
Restoran Sophia
Izvor: Promo fotografije / Autor: Arena Hospitality Group
Restoran Sophia
Izvor: Promo fotografije / Autor: Arena Hospitality Group
Tportal
Preuzmi tportal aplikaciju
Grand Hotel Brioni
U prestižnom ambijentu restorana Sophia Grand Hotela Brioni u Puli, sinoć je održana prva u nizu ekskluzivno-autentičnih istarskih večera, čime je i službeno započeo novi ciklus gastronomskih događanja u organizaciji Arena Hospitality Group i Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI)
Ovaj projekt jedinstveno spaja visoku gastronomiju, autohtone istarske namirnice i kulturnu baštinu Istre, s ciljem promocije lokalnih vrijednosti na najvišoj razini ugostiteljske ponude.
Večera je okupila četrdesetak gostiju – predstavnike lokalne zajednice, medije, poslovne partnere te kulinarske entuzijaste – a večerom su dominirali okusi boškarina i mlade mliječne istarske janjetine (agnelino da latte), interpretirani na suvremen način od strane vrhunskog chefa Gorana Kočiša, prvog nositelja Michelinove zvjezdice u kontinentalnoj Hrvatskoj.
Projekt 'Istarske večere' nastao je kao rezultat dugogodišnje predanosti AZRRI-ja u očuvanju i gospodarskoj afirmaciji autohtonih pasmina i proizvoda, a u suradnji s Arena Hospitality Group dobiva novu dimenziju – onu luksuzne interpretacije istarske autentičnosti.
'Ovo je samo početak. Planiramo još nekoliko večera s temama poput boškarina, tovara i drugih istarskih namirnica, uvijek u ovom predivnom ambijentu restorana Sophia,' najavio je Igor Merlić, predsjednik Uprave AZRRI-ja.
'Ovaj projekt je naš redovni nastavak suradnje s lokalnom zajednicom koju Arena Hospitality oduvijek značajno njeguje, a također i dodatna sinergija s lokalnim proizvođačima kojima otvaramo vrata da njihovi proizvodi dolaze direktno ispred naših gostiju,' rekao je Reli Slonim, predsjednik Uprave Arena Hospitality Group.
'Cilj promoviranja lokalnih vrijednosti i lokalne autentičnosti u suradnji naše kompanije i AZRRI-ja je usko povezan s našim hotelskim brandom Radisson Collection koji se također temelji na autentičnosti. Upravo ta genska čistoća boškarina, istarske ovce i koze koja će se nuditi u našem restoranu garantira rijetku autentičnost ovakvog projekta. Također, u ovom restoranu nastavljamo s pričom gostovanja chefova s Michelin zvjezdicama, od svibnja 2022. kad je otvoren hotel, kroz Sophia restoran je prošlo 16 chefova s Michelin zvjezdicama, danas je tu s nama i prvi domaći nositelj Michelina, a tako namjeravamo i dalje organizirati iskusne nagrađivane chefove i u idućim nastavcima ove suradnje sa AZRRijem,' zaključio je Alex Živković, direktor Grand Hotel Briona.
Zvijezda večeri, chef Kočiš ispričao nam je kako je pripremio meni: “Večeras sam pripremio istarsko slavonski fusion na autohtono moderan način. Pripremio sam, dvije glavne mesne namirnice – mladu mliječnu istarsku janjetinu, te već dobro poznato i renomirano meso boškarina. Boškarin sam pripremio na dva načina, u jednoj modernoj piti krumpiruši te jednoj mojoj inačici beef wellingtona u obliku štrudle, dok sam janjetinu za predjelo ponudio kao carpaccio na svježoj salati od celera i jabuke, a kasnije jedan fini yakitori zamotan u maramicu s pasternjakom i blitvom,” izjavio je chef Goran Kočiš.
Kao pratnja jelima, poslužena su vina vinarije Damjanić te vrhunska maslinova ulja Chiavalon, čime je naglašena važnost uparivanja lokalnih vina i ulja s tradicionalnim jelima u suvremenom ruhu.
'Znači mi jako puno sudjelovati u promociji Istre i istarske gastronomije. Naša vina, poput malvazije, terana i borgonje, predstavljaju autohtoni identitet regije koji treba i dalje razvijati i povezivati s hranom na ovakvim događanjima,' rekao je Ivan Damjanić, vinar.
'Nikako nismo mogli ne prihvatiti ovakav poziv jer iza ovakve večere stoji jedno veliko priznanje poljoprivrednicima i lokalnim proizvođačima. Mi smo uz svoj početni tradicijski know how, ali uz ozbiljno praćenje novih trendova u maslinarstvu, s našim uljima dostigli svjetski vrh i vrlo rado ga želimo podijeliti i prezentirati na ovakvim mjestima i eventima,' dodao je Tedi Chiavalon, proizvođač maslinovog ulja.
Uzvanike je kratko pozdravio i župan Istarske županije Boris Miletić koji je naglasio da ga jako veseli i da jako podržava ovakvu suradnju jedne hotelske kompanije s međunarodnim brandovima s istarskim lokalnim prozvođačima i obostranom njegovanju istarske tradicije
U planu je realizacija četiri do pet istarskih večera godišnje, svaka s novim chefom, temom i sezonskim sastojcima. Sljedeće izdanje očekuje se krajem rujna, a restoran Sophia već se etablira kao referentno mjesto gdje se susreću tradicija, luksuz i gastronomska inovacija.