ZAJEDNO SMO JAČI

Ecclestone i Spyker udružili ponude za Saab?

14.01.2010 u 16:43

Bionic
Reading

Dvije tvrtke koje su podastrle ponude za švedskog posrnulog proizvođača automobila Saab mogle bi udružiti snage u preuzimanju kompanije koja je u postupku gašenja, objavio je u četvrtak jedan švedski list

Riječ je o tvrtkama Genii Capital i Spyker Cars, piše švedski dnevnik Svenska Dagbladet.

Genii Capital investicijska je kompanija sa sjedištem u Luxembourgu a u vlasništvu je šefa Formule jedan Bernia Ecclestonea. Nizozemski Spyker Cars proizvodi pak isključivo sportske automobile.

Agencija švedske vlade u utorak je službeno stečajnom upravitelju odobrila gašenje Saaba, prihvativši time zahtjev njegova vlasnika, američkog General Motorsa (GM).

Ovlasti stečajnog upravitelja veće su od one upravnog odbora i menadžmenta Saaba, uključujući i izvršnog direktora Jana Ake Jonssona.

Pretpostavlja se da će postupak gašenja tvrtke trajati nekoliko mjeseci.

GM je izvijestio da razmatra nekoliko ponuda za Saab, dodajući da taj proces neće biti ugrožen postavljanjem stečajnog upravitelja.

Saab u Švedskoj zapošljava 3.400 djelatnika, većinu u pogonu u Trollhattanu na jugozapadu Švedske. Njihova su radna mjesta dovedena u pitanje, kao i ona daljnjih 3.000 radnika koje zapošljavaju njegovi podizvođači, objavila je udruga dobavljača u automobilskoj industriji.