Kartoline s potpisom

Dubrovnik, tamo gdje je srce

03.06.2020 u 09:03

Bionic
Reading

Puno je razloga zašto posjetiti Dubrovnik. Grad je to koji se piše s velikim G, ali ono što je također veliko u tom potpisu je njegovo srce. Dubrovnik izmiruje i spaja klasičnost oblika i romantiku iskustva različitih stanja duše. Povijest se u njemu pretvara u spiralnu vječnost labirinta

Kroz taj labirint provest ćemo vas uz pomoć virtualnih razglednica ili kako bi Dubrovčani rekli kartolina. One će vam otkriti crtice iz dubrovačke povijesti, njegovog mora i neba, a s onim pravim kartolinama se vidimo gdje drugo nego u Gradu!

POVIJESNA KARTOLINA

Posjetite Lazarete i otkrijte pravo značenje izreke da je povijest učiteljica života!

Dubrovčani su 1377. godine uveli mjere za zaštitu od kuge, a po mišljenju mnogih povjesničara to je bio prvi sustav protukužnih mjera u svijetu. Putnici i roba pristigli iz okuženih krajeva morali su provesti 30 dana karantene u Cavtatu ili na otočiću Mrkanu, a stanovnici Dubrovnika ih nisu smjeli posjećivati ili bi i oni sami morali u izolaciju. Tako su Dubrovčani, već tada čuveni pomorci i trgovci, propisali mjere za zaštitu zdravlja i osigurali uvjete za poslovanje i u vrijeme velike opasnosti od kuge.

Dio te povijesti, koju možete doživjeti posjetite li Dubrovnik, su UNESCO zaštićeni Lazareti na Pločama koji su jedini potpuno sačuvani karantenski kompleks u europskom dijelu Mediterana. Njihova je gradnja započela 1590. godine. Nalik su zidinama, a čini ih trg sa stražarnicama i deset lađa između kojih se nalazi pet unutarnjih dvorišta zvanih badžaferi.

Danas Lazareti predstavljaju kreativnu četvrt Dubrovnika, a njegove lađe čine multifunkcionalne dvorane u kojima se stvara umjetnost te u kojima se odvijaju različita događanja poput koncerata i izložbi.

KARTOLINA IZ PTIČJE PERSPEKTIVE

Pozivamo vas na penjanje dubrovačkim zidinama kako biste doživjeli, ne samo nebesko plavu boju mora, već i crvenu boju dubrovačkih krovova, onu koja krasi velik broj dubrovačkih razglednica.

Iako se do danas proizvodnja crjepova, tzv. kupa, nije zadržala, ona je u doba Dubrovačke Republike imala posebnu važnost. Najstariji zapis s kupa dubrovačkih krovova datira iz 1200. godine što se i uzima godinom početka proizvodnje te specifične kupe posebne boje i oblika. Vijek im je bio i do 200 godina.

Nakon razornog potresa iz 1667. godine, površina dubrovačkih krovova unutar zidina je još dvaput teško stradala - u potresu 1979. i tijekom Domovinskog rata 1991. godine, kada je uništeno 90% krovova. Za obnovu krovova su korištene posebne kupe, tzv. kanalice koje i danas, kao što je to bilo i kroz povijest, oslikavaju dubrovačku vizuru crvenom bojom.

KARTOLINA S POLUOTOKA

Sa zidina i krovova, selimo u neposrednu blizinu Grada!

Danče su skroviti dio Dubrovnika, poluotočić s uzvisinom, udaljen 400 m od Grada, čija je ambijentalna posebnost i izrazita romantičnost predjela inspirirala za stvaranje mnoge umjetnike. Predvorje mu čine zeleni perivoj Gradac, rt Vješala okrenut je Lovrijencu i Lokrumu, a potkovasta uvala Danče otvara se poput školjke morskoj raskoši s pogledom na pučinski otok Sv.Andrije.

Ovo poviješću bogato mjesto je u dalekoj prošlosti određeno za smještanje oboljelih u vrijeme čestih epidemija kuge, služeći kao lazaret. Promičući visoke standarde higijensko – zdravstvenih propisa, stari su Dubrovčani odlukom o gradnji malene, kamene Gospine crkve na Dančama molili za milost Bogorodicu. Crkva Sv. Marije od Milosti je utemeljena 1457. godine te je postala Gospino zavjetno svetište. Danas se u ovoj crkvici krije prava riznica dubrovačkog slikarstva koja posjetitelje poziva na otkrivanje.

KARTOLINA U MORU

Priča o povezanosti mora i čovjeka. Priča o ljubavi, srčanosti i borbi za pobjedu.

Ono što je Hamlet na Lovrijencu, to je vaterpolo u staroj gradskoj luci. Prvenstvo dubrovačkih kupališta u vaterpolu najveće je amatersko vaterpolsko natjecanje na svijetu. Više od 50-ak sastava, svako ljeto, skače u more te počinje utrka za naslov prvaka. Tradicija ove Divlje lige u srcu Grada se od 1983. nije prekinula.

Porat, stara gradska luka opasana zidinama, mjesto je gdje su do izgradnje gruškog plivališta igrali vaterpolisti Juga, nastupali dubrovački plivači, gostovale najjače vaterpolske i plivačke reprezentacije svijeta, mjesto gdje su Jugaši bili nepobjedivi gotovo punih 30 godina. Dubrovnik i vaterpolo duboko su i trajno međusobno prožeti. A za ljubav i vjernost najzaslužniji su upravo Jugovi igrači. O važnosti kluba svjedoči i podatak da je u njemu svoje karijere započelo čak 7 olimpijskih pobjednika (London, 2012.).

Jedno je sigurno, u Dubrovniku i Jugu se vaterpolo ne igra. Ovdje se vaterpolo živi.

KARTOLINA NA KONOPU

Brojne neispričane priče kriju dubrovački konopi!

Nitko se više ne može sjetiti kome je prvome palo na pamet, ali dvostruki konop rastegnut između dva mala kolotura zabijena u kutove zgrada, u narodu poznatiji kao tiramola, izum je kojega i danas teško mogu zamijeniti tehnološka čuda poput sušilice za rublje. Onima koji je imaju, tiramola je jedna od najvažnijih potreba svakodnevnice. U Gradu u Zidinama, ona je na najvišoj mogućoj točki kuće. Jedan je dio obično na kantunu tvoje, a drugi na kantunu susjedove kuće, jer tako je najdulja, a nikome ne smeta. Tiramola otkriva sve ono što se događa u jednoj obitelji, jednom životu, jednoj kući.

Ostalo je još puno razglednica u našoj riznici, puno priča o malim i velikim ljudima, o povijesnim i sadašnjim trenutcima. No vrijeme je da sljedeću razglednicu iz Grada vi ispišete, a mi vas s veseljem očekujemo!

Početak ljeta u Dubrovniku s posebnim pogodnostima

Promotivna akcija Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika „Početak ljeta u Dubrovniku“ uključuje popuste i pogodnosti za posjetitelje Dubrovnika na brojne turističke usluge iz niza raznih kategorija, od znamenitosti, muzeja, galerija, ponuditelja smještaja i ugostitelja.

Sve pogodnosti i popuste potražite na www.tzdubrovnik.hr

DUBROVAČKE ZIDINE – 20.5. – 30.6. 2020.

-zidine u Dubrovniku - 50 kn

-zidine u Stonu – 30 kn

-Sokol grad u Konavlima - 30 kn

REZERVAT LOKRUM – 22.5. – 30.6. 2020.

-prijevoz brodom i ulaznica u Rezervat Lokrum - 100 kn

-djeca do 15 godina GRATIS

MUZEJI I GALERIJE – GRATIS ULAZI – 15. -30.6. 2020.

-Arboretum Trsteno

-Dubrovački muzeji (Kulturno-povijesni muzej u Kneževu dvoru, Pomorski muzej u tvrđavi sv. Ivan, Etnografski muzej u žitnici Rupe, izložbe Arheološkog muzeja u tvrđavi Revelin)

-Umjetnička galerija Dubrovnik

-Dom Marina Držića

-Prirodoslovni muzej

-Muzej Domovinaskog rata

-Lazareti

DUBROVNIK CARD – akcija 1.-15.6. i 1.-15.7.   

Tjedni Dubrovnik card – 1 + 1 GRATIS

Za više informacija posjetite Facebook ili Instagram TZ Dubrovnik.