KULTNA FRIZURA

Dreadlocks – od egipatskih mumija do danas

  • Autor: Maka
  • Zadnja izmjena 22.10.2009 11:11
  • Objavljeno 22.10.2009 u 10:00
BRIAN FAIR Shadows Fall

BRIAN FAIR Shadows Fall

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Proslavio ih je pjevač reggaea Bob Marley. I danas možemo vidjeti pokojeg obožavatelja ove frizure, kako na malim ekranima, tako i na ulici. Koja je povijest ovog neobičnog ukrasa za glavu?

Riječ dreadlocks se prvi put spominje 1950. godine, a povezivala se s rastafarijancima (ovo je pokret koji danas ima oko milijun pripadnika diljem svijeta i mješavina je različitih kultura i religija te je izrazito patrijahalan pokret u kojem žene imaju sporednu ulogu; prvo se javio na Jamajci). Na rastafarijanskom dijalektu dreadlocks znači – strah od boga.

Ipak, treba znati da se ovakva frizura nosila i mnogo prije pojave rastafarijanaca. Smatra se da su ih među prvima nosili upravo u Africi, točnije u Egiptu. Istraživači su našli mnoga mumificirana tijela koja su još uvijek imala dobro očuvane dreadlockse. U istom su stilu pravili i vasulje kojima su ukrašavali razne kipove.

Osim starih Egipćana, ovakve frizire su voljeli i sljedbenici Shive u Indiji, potom stari Grci, stari kršćani, Azteci, sljedbenici različitih islamskih pokreta te mnogi drugi.

Danas ih vrlo rado nose različita afrička plemena i narodi. Primjerice, ratnici plemena Masai iz Kenije nose duge, tanke i u crveno obojane dreadlockse. U mnogim drugim afričkim narodima dreadlockse nose svećenici i ostale duhovne vođe koje kontaktiraju s duhovima. I u Indiji je ova frizura danas popularna među pripadnicima određenih kasta.

Slično kao što je slučaj s palestinskom maramom, i dreadlocksi izazivaju različite osjećaje i konotacije te vežu uz sebe neke poruke. Dok ih neki nose samo zato što im se sviđa takav stil, mnogi drugi ih nose i kako bi poslali određenu političku poruku. Naime, crnci ovu frizuru često nose kao simbol ponosa na svoj kulturni identitet.

Kada je sedamdesetih godina prošlog stoljeća reggae glazba postala popularna, i dreadlocksi su ušli u modu na velika vrata. U modi se javlja takozvani rasta stil, a sastojao se od šarene, jamajačke odjeće i obaveznih dreadlocksa. Cvjeta sve vezano uz to – različiti šamponi i voskovi napravljeni isključivo za njegu ovakve frizure te šareni nakit i odjeća. Također, jako su popularne i ekstenzije dreadlocksa.

Guliver / Getty Images

Guliver / Getty Images

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Whoopi Goldberg

Čak je i slavni Christian Dior napravio cijelu liniju odjeće inspiriranu rasta stilom i frizurama.

Dreadlocksi su bili posebno popularni među hipijima te fanovima gothic, punk i heavy metal glazbe. Primjerice, Brian Fair, pjevač američkog melodic metalcore benda Shadows Falls, poznat je po svojim izrazito dugim dreadlocksima, a impresivne 'dreadove' na svojoj glavi 'uzgojio' je i pjevač death metal benda Six Feet Under Chris Barnes.

Postoje različiti načini pravljenja dreadlocksa, a u globalu se dijele na organske, zapuštene i dreadlockse slobodnog stila. Kod većine ova frizura zapravo podsjeća na uže, no postoje i drukčije varijante – primjerice malo uvijene, kao kad se stave uvijači za kosu.

Uz Boba Marleyja, neki od najvjernijih poklonika ovakve frizure su zasigurno Whoopi Goldberg, Lenny Kravitz i Tracy Chapman.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi