NEIZOSTAVNI PČELINJI PROIZVODI

Dragocjenosti iz eko košnica za snagu imuniteta

11.01.2013 u 10:55

Bionic
Reading

Približava se razdoblje prehlada i gripa, a s njima i potreba za dodatnim jačanjem imuniteta, pri čemu su med i pčelinji proizvodi neizostavni

Zanimljivo je spomenuti da srce svakodnevno ispumpa od 13.000 do 14.000 litara krvi za što troši mnogo glukoze kojom je med izvanredno bogat pa bi se ova namirnica doista trebala naći na našim jelovnicima.

Iz slavonskog mjestašca Tikveš, u srcu zaštićenog parka prirode Kopački rit, pčelarska obitelj Gusak proizvodi pčelarske proizvode i med Tikveško blago s mnogo ljubavi i poštovanja prema pčelama i prirodi. Ekopčelarstvo Gusak izabralo je lokaciju gdje nema opasnosti od bilo kakvog zagađenja. Košnice su izrađene od prirodnih materijala i obojene isključivo eko bojama. Saće se izrađuju od vlastitog ekološkog voska. U tikveškim šumama se, uz marljiv rad pčelica, proizvode dvije vrste meda - bagrem te mješavina šumskog i livadnog meda, propolis, cvjetni prah i rijetko kvalitetna matična mliječ te pčelinja bomba.

Ukupno posjeduju 150 košnica, a uzgojem pčela već se 1958. godine počeo baviti djed sadašnjeg vlasnika gospodina Guska pa se to smatra obiteljskom tradicijom.

Med Ekopčelarstva Gusak dostupan je u trgovinama bio&bio, a evo koje sve vrste postoje:

Bagremov med – izrazito svijetao med, blaga mirisa i okusa. Pomaže osobama koji imaju problema sa nesanicom, kod tegoba dišnih organa, ali djeluje i kao umirujuće sredstvo. Preporučuje se djeci i za poboljšanje fizičke i psihičke otpornosti, a time i za jačanje imuniteta organizma.

Livadni med – može biti tamniji i svjetliji, bogata je i ugodna okusa. Posebno se preporučuje osobama sklonim peludnim alergijama. Med dobiven od tisuću raznolikih cvjetova i grmolikog bilja.

Šumski med – medun ili medljikovac, med tamnocrvenkaste boje, gust i rastezljiv. Po okusu može biti opor do ugodno ukusan, ovisno o porijeklu. Izrazito preporučljiv i priznat med u svijetu zbog svojih vrijednosti – ima do 13 puta više minerala od drugih medova.
236289,236135,236149,235941

Osim toga, pčelarstvo Gusak proizvodi i matičnu mliječ koja je proizvod mladih pčela radilica. Kraljica pčela, matica, nastaje od iste vrste jajeta kao i pčela radilica. To znači da je od svake pčele radilice mogla nastati matica. Jedina razlika, i faktor koji određuje da li će se razviti matica ili pčela radilica je način ishrane u toku razvoja larve. Larva od koje će se razviti matica se cijelo vrijeme hrani matičnom mliječi, dok se larva radilice nakon trećeg dana nastavlja hraniti s peludi i nektarom.

Preporučuje se da se matična mliječ konzumira tako da se stavi ispod jezika i pričeka nekoliko minuta dok se pripravak ne otopi. Na taj način matična mliječ se direktno apsorbira u krv što daje najbolji efekt.Nakon 15 do 30 dana uzimanja matične mliječi u kontinuitetu potrebno je napraviti pauzu u istom trajanju kao što je bilo i vrijeme uzimanja. Pauza je jako važna zbog antibakterijskih svojstava matične mliječi.

Matična mliječ je kompleksna prirodna materija koja se stvara u specijalnim pčelinjim žlijezdama. Smatra se vrhuncem prirodne biosinteze zbog kombinacije strukturnih (proteini), energetskih (masti i ugljikohidrati), neorganskih (minerali), zaštitnih (vitamini) i drugih sastojaka.

Matična mliječ je jedini prirodni izvor acetilkolina u čistom obliku, supstance koja širi krvne žile i zato dobro djeluje kod povećanog krvnog tlaka. Izvanredno jača imunitet i time spriječava nastanak i razvoj raznih bolesti. Povoljno djeluje na opće stanje organizma, koji odiše novom snagom i energijom. Posjeduje baktericidna, antibiotička i antivirusna svojstva.

Matična mliječ je jedina poznata tvar koja prodire kroz ovojnicu nadbubrežne žlijezde i čisti je od toksina, kao i kroz ovojnicu mozga gdje regenerira stanice.Spriječava infekcije muških i ženskih spolnih organa te povećava prokrvljenost prostate, pomaže smanjenju otoka i regulira nedostatak seksualne energije.Mliječ poboljšava rad središnjeg živčanog sustava, normalizira stanje duševne iscrpljenosti, povoljno djeluje na pothranjenu djecu i starije rekonvalescente. Povećava otpor na stres, pospješuje regeneraciju stanica i tkiva, smanjuje razinu kolesterola, pozitivno djeluje na krvožilni sustav, stabilizira krvni tlak te poboljšava pamćenje.Pomaže u održavanju i jačanju kose, kožnog tonusa i noktiju, te zaglađuje kožu, odnosno ublažava bore zahvaljujući kolagenu koji nalazimo u sastavu matične mliječi. Blagotvorno djelovanje matične mliječi objašnjava se prisustvom vitamina, naročito pantotenske kiseline, a također i prisutnošću hormonalnih supstancija.