Znanstvena istraživanja sve jasnije potvrđuju kako redovita konzumacija brokule može smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti i usporiti kognitivni pad. Samo jedna do dvije porcije dnevno mogu donijeti primjetne dobrobiti za zdravlje mozga
Procjene pokazuju da bi se broj slučajeva demencije do 2060. mogao udvostručiti, a Alzheimerova bolest već sada pogađa milijune ljudi diljem svijeta. Iako lijek za ovu progresivnu bolest još ne postoji, stručnjaci sve više naglašavaju važnost prehrane, osobito uloge brokule.
Riječ je o iznimno hranjivom povrću bogatom biljnim spojevima koji štite mozak. Jedno je istraživanje pokazalo da starije žene koje redovito jedu brokulu ostvaruju bolje rezultate na testovima pamćenja. 'Kao da su bile kognitivno mlađe za godinu do dvije,' istaknula je Jae Hee Kang iz bostonske bolnice Brigham and Women’s.
Brokula pripada skupini kupusnjača, zajedno s cvjetačom i prokulicama, a konzumacija tog povrća povezuje se s nižim rizikom od dijabetesa tipa 2, različitih vrsta raka te kardiovaskularnih bolesti. Sadrži obilje vitamina B i karotenoida – biljnih pigmenata koji smanjuju razinu molekula povezanih s demencijom. Pojedina istraživanja upućuju na to da unos kupusnjača može sniziti razinu štetnih tau-proteina, tipičnih obilježja Alzheimerove bolesti.
Prema riječima nutricionistice Emme Veilleux iz UCLA Healtha, već jedna do dvije porcije dnevno dovoljne su za vidljive koristi.
Moćan trio: kolin, antioksidansi i vitamini
Brokula je dobar izvor kolina, esencijalnog nutrijenta prisutnog i u jajima, ribi, mlijeku te jogurtu. Znanstvenici sa Sveučilišta Tufts otkrili su da prehrana bogata kolinom može smanjiti rizik od razvoja demencije. Najniža učestalost Alzheimerove bolesti zabilježena je kod osoba koje su unosile oko 350 miligrama kolina dnevno, a šalica brokule sadrži gotovo 30 miligrama.
Unatoč važnosti kolina, čak 90 posto Amerikanaca ne unosi ga dovoljno, upozoravaju stručnjaci s Državnog sveučilišta Arizone. Preporučeni dnevni unos za odrasle muškarce iznosi 550 miligrama, a za žene 425 miligrama.
Brokula je istodobno i iznimno bogat izvor antioksidansa koji pomažu u smanjenju upalnih procesa, ključnih uzroka oštećenja moždanih stanica. Samo jedna šalica donosi 81 miligram vitamina C, gotovo jednako kao srednje veliki naranča, te vrijedne vitamine A i E.
'Brokula je prepuna snažnih antioksidansa i spojeva koji štite moždane stanice od upala i oksidativnog stresa – dvaju ključnih pokretača kognitivnog pada,' istaknula je nutricionistica Lisa Young za EatingWell. Brokulu je lako uključiti u svakodnevnu prehranu. Može se dodati u variva, krem juhe ili jela iz woka, a izvrsna je i kada se kratko zapeče u pećnici sa sirom. Redovito uživanje u ovom povrću možda neće potpuno spriječiti Alzheimerovu bolest, ali može biti važan korak prema očuvanju snage i vitalnosti mozga – i to na ukusan način.