POPUST BEZ PROPUSTA

Dostavljači na koljenima: Koliko ću čekati ako naručim u Hrvatskoj?

21.11.2017 u 15:17

Bionic
Reading

Black Friday ili Crni petak je tu iza ugla, trgovci su spremni, popusti su određeni i jedino što se čeka je službeni početak kako bi se, odmah na početku, kupilo sve što se poželi prije nego to naprave svi, naravno u online trgovini, jer tko bi se normalan gurao s ostalima

No i oni će doći na svoje, kupit će nešto, možda ne ono što su prvo htjeli. Što je onda s dostavom?

Online kupovina ili kupovina iz vlastitog naslonjača, naziv koja asocira na jednostavnost i udobnost takve kupovine, ima jednu svoju prednost koja je ujedno povremeno mana - dostava robe na kućnu adresu. Zašto prednost - to vjerojatno nije potrebno objašnjavati, jedino što morate napraviti je biti doma kada vam dostava pozvoni na vrata.

Definitivno bolja solucija nego odlaziti do trgovine i sami donositi ili dovoziti kupljeno. No isto to je ujedno mana, grubo rečeno, u trenucima kada svi kupuju online, kakav je slučaj s Crnim petkom.

Naime u tim se danima dostavne službe toliko opterete da je vjerojatnost kako ćete svoj naručeni proizvod dobiti u roku od tjedan dana puno manja nego inače, kada je u pitanju često i garantirano vrijeme dostave. Planirano vrijeme dostave tada se često prolongira pa, umjesto na tjedan, čekanje se produljuje na dva ili tri tjedna, kada su u pitanju dostave iz trgovina u Hrvatskoj.

S inozemnim dostavama stvar je još malo napuhanija, pa ukoliko planirate nešto naručiti s Dalekog istoka, na primjer Kine, računajte da ćete čekati vjerojatno i više od mjesec dana, naročito ako kupujete tehničku robu ili odjeću, artikle koje će osim vas kupiti još milijuni ljudi iz Europe i Amerike.

Već sad većina online trgovina iz tog dijela svijeta upozorava kako će pošiljka sigurno kasniti.

Iz Europe pak pošiljke uglavnom dolaze u roku od tjedan dana, no i to će se sigurno drastično produljiti kako se pokrenu popusti za Black Friday.

Isplati li se onda ili ne online kupovina za Crni petak? Kratko rečeno - da, itekako se isplati! Malo dulji odgovor bi bio: kupljena roba je vaša, bez obzira na količinu koja će se taj dan prodati. Ne postoji mogućnost da se roba proda nekom drugom jer je riječ o automatskom rezerviranju u trenutku kada stisnete tipku 'kupi'.

Hoće li tako kupljena roba doći do vas istog tjedna? Ne, najvjerojatnije neće, osim ako imate sreće pa ste baš u toj prvoj turi. No isto tako ne morate brinuti da ćete čekati mjesecima, nakon prvog tjedna dostavne će se službe vratiti na staro i rješavat će sve zaostatke, pa ako već ne dobijete robu odmah, gotovo je sigurno da ćete je dobiti za dva ili tri tjedna.

A ako uzmete u obzir popuste koje možete pritom iskoristiti, računica je čista. Još ako znate da je, na primjer, Božić tek za mjesec dana, pa se isplati kupiti i božićne poklone jer će sigurno stići, računica je kristalno čista. A nekako smo uvjerenja da vjerojatno nećete na Crni petak kupovati baš nešto što će vam trebati sutradan.