paul hollywood

Dosadila vam je orahnjača? Sočna babka oduševit će sve za stolom

28.03.2024 u 12:42

Bionic
Reading

Efektna i sočna čokoladna babka s lješnjacima neodoljiv je desert, posebno kada je napravljen prema uputama slavnog Paula Hollywooda

Iako je orahnjača jedan od omiljenih blagdanskih kolača te će se i ove godine naći na pregršt uskršnjih stolova, ako ste među onima koji bi radije napravili nešto malo drugačije, imamo savršeni recept.

Kao odličnu alternativu orahnjači donosimo recept za babku - tradicionalno istočnoeuropsko jelo omiljeno u Poljskoj i susjednim zemljama. Riječ je o desertu koji je podjednako neodoljiv izgledom, koliko i okusom, a njegovu pripremu pojasnio je slavnih britanski slastičar Paul Hollywood.

Tajna uspjeha ovog efektnog i sočnog kolača jest u vještom motanju tijesta, pečenju do zlatno smeđe boje te postizanju mekane unutrašnjosti, koja će uspješno zasjeniti čak i tradicionalnu orahnjaču.

Sastojci:

Za nadjev:

  • 65 g blanširanih lješnjaka
  • 100 g neslanog maslaca
  • 150 g šećera
  • 80 g 70% tamne čokolade, nasjeckane
  • 40 g kakaa u prahu

Za tijesto:

  • 275 g glatkog brašna
  • 5 g suhog kvasca
  • 25 g šećera
  • ½ žličice fine soli
  • 2 jaja, istučena
  • 50 ml punomasnog mlijeka
  • 80 g neslanog maslaca, narezanog kockice i omekšalog

Za sirup:

  • 100 g šećera

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200°C.

Prvo blanširajte lješnjake. Stavite ih u lim za pečenje i pecite na dnu pećnice 4-5 minuta, povremeno miješajući, dok ne porumene. Postavite ih na dasku za rezanje, ostavite da se ohlade, pa pola lješnjaka grubo nasjeckajte, a ostatak sitno. Stavite na stranu.

Stavite maslac, šećer i čokoladu u tavu i otopite ih polako na laganoj vatri, miješajući dok smjesa ne postane glatka i homogena. Maknite s vatre i umiješajte kakao prah. Izlijte u zdjelu i ostavite da se ohladi i malo zgusne.

U međuvremenu napravite tijesto. Uspite brašno u zdjelu, dodajte kvasac pa šećer i sol. Napravite udubljenje u sredini i ulijte jaja i mlijeko, a zatim lagano miješajte nastavkom za tijesto 2-3 minute dok se ne spoji.

Povećajte brzinu na srednju i dodajte maslac, malo po malo. Dobro promiješajte između svakog dodavanja, dopuštajući maslacu da se sjedini prije dodavanja nove količine.

Nakon što ste dodali sav maslac, nastavite mijesiti kukom za tijesto dok ne dobijete kuglu glatkog, svilenkastog, sjajnog tijesta.

Potom, lagano pobrašnite radnu površinu i razvaljajte tijesto u pravokutnik 40 x 30 cm, s dužim rubom okrenutim prema sebi. Zatim, rasporedite ohlađenu čokoladnu smjesu preko tijesta, ostavljajući rub od 1 cm okolo. Po vrhu pospite sve pržene lješnjake.

Počevši od dužeg ruba koji vam je najbliži, smotajte tijesto u čvrstu spiralu. Odrežite oko 2 cm sa svakog kraja, zatim okrenite rolu za 90° u smjeru kazaljke na satu tako da vam kraći kraj bude najbliži. Koristeći veliki, oštar nož ili rezač za pizzu, uzdužno zarežite tijesto kroz sredinu, režući ga na 2 dugačka dijela.

S izrezanim stranama okrenutim prema gore, nježno pritisnite gornji kraj svake polovice zajedno da se zatvori, zatim podignite desnu polovicu preko lijeve polovice, a zatim lijevu polovicu preko desne polovice. Ponovite, uvijajući tijesto da napravite pletenicu s dvije niti, a zatim nježno pritisnite donje krajeve da se spoje.

Pažljivo podignite štrucu u obložen lim i pokrijte čistom kuhinjskom krpom (ili je stavite u vrećicu za dizanje, ako je imate). Ostavite na sobnoj temperaturi oko 2 sata (ili u ladici za dizanje 1 sat), dok se ne udvostruči.

Petnaest minuta prije isteka vremena dizanja zagrijte pećnicu na 190°C.

Kad se babka digla, pecite je 15 minuta, zatim smanjite temperaturu pećnice na 170°i pecite još 25-30 minuta, dok umetnuta čačkalica u središte izlazi čista.

Dok se babka peče, skuhajte sirup. Stavite šećer i 100 ml vode u mali lonac, pustite da prokuha na srednjoj vatri, miješajući dok se šećer ne otopi. Smanjite vatru i kuhajte, bez miješanja, 5 minuta dok ne nastane tekućina nalik sirupu. Ostavite da se ohladi.

Kada je babka gotova, premažite je ohlađenim sirupom i poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi. Uživajte!