DANI KRUHA

Donosimo vam 4 jednostavna recepta za izradu najsavršenijih peciva

16.10.2019 u 18:11

Bionic
Reading

I ove godine, škole, vrtići, učenički domovi, kao i institucije koje se bave djecom, obilježit će na poseban način dane kruha, koji ovoga puta pada u četvrtak 17. listopada. Kako bi i vaši najmlađi bili upoznati sa nastankom kruha i krušnih proizvoda, ali i uživali u finalnom proizvodu, donosimo vam neke od provjerenih recepata s kojima ne možete pogriješiti

I ove se godine, tijekom listopada, u školama i vrtićima diljem Hrvatske održavaju dani kruha. Riječ je o danima zahvalnosti za plodove zemlje, koji se obilježavaju svake godine, kada u se u ustanovama postavljaju izložbe plodova zemlje užeg zavičaja, kruha i krušnih proizvoda, različitog sjemenja te starih alata koji su se koristili, ili se još uvijek koriste, u obradi zemlje i pripremi kruha.

Taj dan i djeca u škole i vrtiće donose svoje uratke koje su napravili uz pomoć roditelja, a budući da je u današnjem vremenu teško pronaći dovoljno vremena za osnovne potrebe, a kamoli za pečenje kruha i ostalih pekarskih proizvoda, osobito po provjerenim receptima, donosimo vam ideje kako da sve strane u konačnici budu zadovoljene i da se i vaše dijete pred prijateljima pohvali svojim radom.

Kroasani

Jednostavan recept za jedan od omiljenih dječjih poslastica, koji možete puniti po želji slatkim ili slanim nadjevom.

250 ml vode

250 ml mlijeka

1 kocka svježeg kvasca ili 1 vrećica suhog kvasca

1 žlica šećera

800 g glatkog brašna

1 dl ulja

250 g maslaca

Od svih sastojaka umijesiti tijesto i kada se oformi kugla i postane glatko, podijeliti ga na pola. Svaku polovicu dodatno podijelite na po pet loptica i potom svaku od njih razvaljajte u jednake krugove.

Maslac, koji cijelo vrijeme mora stajati u frižideru kako vam se ne bi otopio, podijelite na osam jednakih dijelova i zatim ga naribajte na razvaljanu loptice, poklopite drugom, i tako ponavljajte sve dok ne dođete do pete loptice, koja služi kao pokrov, bez naribanog maslaca.

Isto ponoviti i s drugim dijelom tijesta, a potom svaki od kupova razvaljati što tanje u što veći krug. Svaki krug potom razrežite na pola, pa još na pola i tako ponavljajte dok ne dobijete najmanje 16 trokuta (ovisno želite li manje ili veće kroasane).

Postavite na lim za pečenje na koji ste već stavili papir za pečenje, premažite jajetom, po želji pospite sjemenkama, i ostavite desetak minuta dok vam se pećnica zagrijava na 180 stupnjeva. Peći dok ne porumene.

 

Kiflice

Uvjereni smo da će vas ovaj recept oduševiti, budući da za isti nema potrebe čekati dužio period kako bi se tijesto dignulo. Ovisno o željama i ukusima, iste prije rolanja možete puniti čime poželite - sirom i šunkom, marmeladom, čokoladom...

600 g glatkog brašna

1 prašak za pecivo

1 žličica soli

100 ml ulja

200 ml kiselog vrhnja

200 ml toplog mlijeka

1 vrećica suhog kvasca

1 žlica šećera

U toplo mlijeko umiješajte kvasac, žlicu šećera i žlicu brašna i pustite par minuta da se digne. Brašno pomiješajte sa solju i praškom za pecivo, a potom dodajte ulje, kiselo vrhnje i kvasac s toplim mlijekom i šećerom. Sve dobro izmiješate kako bi dobili glatko tijesto.

Podijelite ga na četiri jednaka dijela i razvaljajte na oko pola centimetra debljine, a potom tijesto režite na trokutiće. Prije negoli svaki trokut zarolate, napunite po želji, a potom ih slažete na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje. 

Pustite da odstoji 15 minuta, dok vam se pećnica zagrijava na 180 stupnjeva. Svaku kiflicu premažite žutanjkom, posipajte po želji sjemenkama (lan, sezam...) i pecite 15 do 20 minuta, dok lijepo ne porumene.

Majkine kifle

Omiljeni recept mnogih upravo je ovaj, kojeg u raznim varijantama, pod ovim nazivom, možete pronaći u bespućima interneta.

250 ml mlijeka

250 ml vode

40 g svježeg kvasca

1 dl ulja

800-900 g glatkog brašna

1 žlica soli

1 žlica šećera

1,5 dl topljene svinjske masti

50 g masti za premazivanje pečenih kifli

Od navedenih sastojaka umijesiti glatko, mekano tijesto i potom ga pustiti da se diže. Kada se udvostruči, stavite ga na radnu površinu i podijelite na 15-20 jednakih kugla. Uzeti svaku posebnu, razvaljati je po dužini, a potom i svaku premazati otopljenom svinjskom mašću.

Dlanom držite gornji dio svakog razvaljenog tijesto, dok donji rolate prema njemu. Poredate ih na lim, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje, premazati svaku kiflu posebno jajetom pomiješanim s mlijekom i posipajte sezamom ili lanom.

Ostavite 25 minuta sa strane dok vam se pećnica ne ugrije na 230 stupnjeva. Peći dok kifle ne postignu zlatnu boju, a odmah nakon što izvadite lim iz pećnice, svaku kiflu premažite maslacem za sjaj.

Bubble Bread

Omiljeni recept mnoge djece, ponajviše jer uživaju što mogu raditi niz malih kuglica, koje nakon kratkog odmora naočigled rastu.

500 g glatkog brašna

1 vrećica suhog kvasca

1 žlica šećera

2 dcl mlake vode ili mlijeka (po želji)

pola čašice kiselog vrhnja

1 dcl ulja

1,5 žličica soli

U malo toplog mlijeka ili mlake vode stavite kvasac, 1 žlicu šećera i 1 žlicu brašna i ostavite da se diže. Pomiješajte brašno sa žličicom i pol soli, napravite udubinu i u nju stavite unaprijed pomiješan ostatak mlijeka s uljem, dodajte kiselo vrhnje, dignuti kvasac i zamijesite glatko tijesto.

Prebacite tijesto na radnu površinu i dobro izradite. Iako će vam se činiti da radnu površinu treba posipati brašnom, budući da će se tijesto ispočetka lijepiti, to ne radite, jer će ono s vremenom prestati. Vratite tijesto u zdjelu i pokrijte prozirnom folijom da se diže oko sat vremena.

Nakon što se tijesto digne, još ga jednom premijesite, a potom kidajte malene komadiće i dlanovima oblikujte male kuglice koje ćete gusto, jednu do druge, postavljati u tepsiju ili kalup premazan maslacem. Kuglice ne trebaju biti iste veličine, stoga se opustite u izradi. Ostavite pokriveno da se diže još 40 minuta, a potom, prije pečenja, premažite ih mlijekom i posipajte sjemenkama.

Pecite 20 minuta na 200 stupnjeva i ne pokrivajte krpom kada je gotovo.