RETRO JE IN

Dominira policama trgovina: Najljepši ljetni trend iz povijesti u modu se vraća na velika vrata

  • Autor: I. B.
  • Zadnja izmjena 08.04.2021 11:20
  • Objavljeno 08.04.2021 u 11:20
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: EMHA / Backgrid UK / Profimedia

Unazad nekoliko godina, u ljetnoj sezoni tradicionalno raste popularnost takozvanog uzorka gingham ili vichy, a ove godine imat će ključnu ulogu u formi kupaćih kostima i bikinija

Prvi kupaći kostim za žene kakve poznajemo danas pojavili su se 1920. godine kada je brend Jantzen proizveo prvi elastični model, u to vrijeme rezerviran za profesionalne plivače. Dvadesetih godina 20. stoljeća koža je morala biti pokrivena što je više moguće. U tom se desetljeću pojam ženskog kupaćeg kostima počeo modernizirati, a navedeno je uključivalo korištenje morskih motiva i briga o laskavijem izgledu kupaćih kostima sportskog dizajna.

Godine 1928. lansirana je prva kolekcija pletenih kupaćih kostima uz tijelo, poput muških, nadopunjenih s dodacima elastičnih gumenih kapica i ogrtača, zahvaljujući kojima je nastao danas poznati plivački stil.

Godine 1935. u SAD-u stvoren je prvi ženski dvodijelni kupaći kostim, a 40-ih godina prošlog stoljeća holivudske glumice obožavale su nositi poluelastične kupaće kostime prerezane u struku u obliku dvodijelnog kupaćeg kostima kakvog poznajemo danas.

Francuz Louis Réard godine 1946. dizajnirao je i u svoju kolekciju uključio ženski dvodijelni kupaći kostim kojeg je okarakterizirao 'eksplozivnim' poput sjevernoameričkih atomskih eksperimenata izvođenih na atolu Bikini, a otuda im je i nastao naziv.

Četrdesetih i pedesetih godina prošlog stoljeća mornarski uzorci ustupili su mjesto sjajnom klasičnom printu koji se oduvijek povezivao s francuskim stilom, nastavši u gradu Vichyju. Gingham, odnosno vichy uzorak na kvadratiće, oduvijek povezujemo sa stilovima Provanse, Azurne obale i Francuske rivijere.

Kupaći kostimi i bikiniji koje su nosili poznati pin-up modeli tog vremena, svi su ukrašeni uzorkom gingham, elegantni i sofisticirani. Godinama kasnije, ova estetika ustupila je mjesto drugim vrstama uzoraka poput točkastog, cvjetnog i geometrijskog koji je vladao erom ludih 70-ih.

U današnjim vremenskim okvirima, prepoznatljivi uzorak gingham ponovno je jedan od onih koji će ispuniti bazene i plaže istaknut na različitim siluetama kupaćih kostima i bikinija.

  • +9
  • +6

Kupaći kostimi i bikiniji s uzorkom gingham

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo