POZIV MAJKAMA

Dojenje bi moglo spasiti 1,3 milijuna dječjih života

31.07.2009 u 18:42

Bionic
Reading

Pravilna poduka mladih majki o dojenju mogla bi spasiti 1,3 milijuna dječjih života na godinu, no mnoge žene takvu pomoć ne dobiju te odustaju od dojenja, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uoči svjetskog tjedna dojenja

U svijetu je manje od 40 posto majki koje do šest mjeseci starosti svoju djecu isključivo hrane svojim mlijekom, kako to godinama preporučuje WHO.

Mnoge odustanu jer ne dobiju prave savjete o tome kako naučiti dijete da sisa ili odustaju zbog bolova i nelagode. 'U praksi one ne dobivaju pravu potporu', rekla je stručnjakinja WHO-a Constanza Vallenas u Ženevi, u sjedištu te UN-ove agencije.

Teškoće s dojenjem javljaju se i u bogatim i u siromašnim zemljama, rekla je te pozvala da se više potpore u tom važnom čimbeniku mladim majkama osigura u bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama te u zajednicama u kojima one žive.

Majčinim mlijekom dijete prima vitalne hranjive sastojke i jača imunitet, a to je dragocjeno u borbi protiv proljeva i pneumonije, a industrijsko mlijeko ne pruža djeci jednak imunitet.

Lokalna voda u mnogim dijelovima svijeta nečista je i može biti izvor zaraze, ističe WHO.

U svijetu na godinu umre 10 milijuna djece mlađe od pet godina, a dojenje do šestog mjeseca moglo bi ih spasiti 13 posto, rekla je Vallenas u izjavi uoči svjetskog dana dojenja od 1. do 7. kolovoza.

Direktorica WHO-a Margaret Chan nadasve je upozorila da bi majke u područjima pogođenima katastrofom trebale biti potaknute da ne prekidaju dojenje te da upravo tada ponovno počnu dojiti ako su prekinule.

WHO preporučuje da mlade majke počnu novorođenčad dojiti sat vremena nakon porođaja te da djecu hrane isključivo majčinim mlijekom u prvih šest mjeseci života, čime se izbjegava voda, druga pića i hrana.