ZAJEDNO JE LAKŠE

Dobri prijatelji dobri su za zdravlje

22.11.2009 u 08:53

Bionic
Reading

Duži život, manje boli, pa čak i izlječenje opakih bolesti poput raka, samo su neke od prednosti koje donosi kvalitetno prijateljstvo, pokazala su najnovija istraživanja

Istraživanje koje je objavio Journal of the American College of Surgeons pokazalo je da ljudi osjećaju puno manju bol ako imaju puno prijatelja. No za takav iscjeliteljski efekt prijateljstva ipak nije dovoljno dodati što više prijatelja na Facebooku. Studija je, naime, pokazala da je za pozitivne efekte ipak potreban fizički kontakt i druženje, pa makar to bilo i kratko druženje uz kavu.

Emocionalna podrška prijatelja može znatno pomoći da lakše prebrodimo stres zbog teškog gubitka, razvoda ili demenciju, a pozitivno će djelovati i na tijek oporavka nakon operacije. Dobrobiti prijateljstva su višestruke, a mogu čak i produžiti život.

Centar za gerontologiju na Sveučilištu Flinders u Australiji proveo je istraživanje u sklopu kojeg su tijekom deset godina promatrali 1500 starijih ljudi. Istraživanje je pokazalo da su oni koji su imali veliku mrežu prijatelja nadživjeli one koji si imali manje prijatelja, i to za čak 22 posto.

Zašto nas prijateljstvo čini dugovječnijima? Znanstvenici smatraju da je to zato što nas dobri prijatelji ohrabruju da se ostavimo loših navika kao što su pušenje i pretjerano pijenje. Osim toga, prijatelji nas čuvaju od depresije i jačaju samopouzdanje, a družeći se s prijateljima ne trošimo energiju na krive ljude.