OBIČAJI JAČI OD ZAKONA

Dječje nevjeste - problem o kojem se malo govori

31.08.2013 u 11:08

Bionic
Reading

Bila je deset godina stara i vrištala vidjevši čovjeka za kojeg se mora udati. Svake godine 10 milijuna djevojčica u svijetu prisilno udaju prije 18. godine života - više od 25.000 dnevno. Oduzimaju im djetinjstvo, pravo na obrazovanje i zdravlje. U zemljama u razvoju svaka sedma djevojčica udaje se prije 15. i svaka treća prije 18. rođendana. Neke dječje nevjeste stare su jedva osam, čak pet godina

'Oni su poput ptičice i slona', komentirao je jedan suseljan u indijskom Radžahstanu 10-godišnju krhku nevjestu, još netaknutu pubertetom, i 50-godišnjeg mladoženju s pregolemom trbušinom. 'Premlada je za brak. Da je barem 14 ili 15 godina stara', žali suseljan malu Ajšu. U Indiji je, kao i u nekim azijskim i afričkim zemljama, zakonom doduše zabranjen brak djevojkama mlađima od 18 godina, no stari običaji jači su od zakona, a zakon ionako žmiri.

Kad su običaji jači do zakona

Malo starija, 16-godišnja Marokanka Amina Filali prošle godine radije se ubila nego vjenčala sa svojim silovateljem. U njezinoj zemlji silovana djevojka je zauvijek obeščašćena, bez izgleda da nađe muža, a njezina obitelj osramoćena, pa zakon iz 1963. dozvoljava muškarcu optuženom za silovanje da 'otkupi grijeh' oženivši žrtvu, čime 'spašava' nju i njezinu obitelj.

Nujood Ali iz Jemena, pak, bila je stara deset godina kada su je roditelji udali za Faez Ali Thamera, muškarca u tridesetima. Unatoč dogovoru da će mladoženja čekati spolnu zrelost supruge, Thamer ju je prve bračne noći silovao, a svekrva ujutro prevrtala plahte da se uvjeri u nevinost dječje snahe.

Običaji jači od zakona

U Indiji je, kao i u nekim azijskim i afričkim zemljama, zakonom doduše zabranjen brak djevojkama mlađima od 18 godina, no stari običaji jači su od zakona, a zakon ionako žmiri.

Nakon opetovanog silovanja i fizičkog nasilja od svekra i svekrve, Nujood je ugrabila priliku i pobjegla roditeljima, ali oni su bili neumoljivi. U pomoć je priskočila očeva druga žena, dala joj novac za taksi i savjet da otiđe na sud tražiti razvod. Poznata jemenska odvjetnica Shada Nasser preuzela je njezinu obranu, slučaj je dospio u medije i digla se golema prašina, a hrabra mala uz pomoć odraslih objavila knjigu 'Nujood, deset godina stara, razvedena', koja je postala svjetski bestseler preveden na 30 jezika. Zbog negativnih napisa o Jemenu u svjetskim medijima, vlasti su joj oduzele putovnicu te nije mogla otputovati u Beč na dodjelu prestižne nagrade 'Women's World Award'.

Mala Nujood danas ima 15 godina, ali u Jemenu ništa nova. 'Nisam stvar na prodaju... radije ću umrijeti, nego se udati u mojim godinama', poručila je prije mjesec dana putem videosnimke 11-godišnja Jemenka Nada Al-Ahdal. Ali ni u Jemenu niti u drugim zemljama u kojima živi običaj prisilnih vjenčanja djevojčica, ovakvi dječji vapaji nemaju odjeka jer se i nadalje u svijetu godišnje mora udati 10 milijuna nevjesta mlađih od 18 godina, mimo svojih želja i izbora.

Dječji brakovi su globalni problem

U svijetu je blizu 400 milijuna žena starih od 20 do 49 godina stupilo u brak prije osamnaeste, pa su dječji brakovi doista globalni problem, bez obzira na kulturne, vjerske i etničke razlike, niječući djevojčicama pravo na zdravlje, sigurnost i obrazovanje, osuđujući ih uglavnom na bijedu. Dječje nevjeste mogu se naći od Srednjeg Istoka i Južne Amerike, do Europe.

Unatoč zalaganju krovne organizacije 'Djevojke, ne nevjeste', koja pod sobom ima 190 međunarodnih nevladinih organizacija, a one nisu jedine, u Maroku je broj prisilnih vjenčanja s maloljetnicama od 2009. u laganom porastu i iznosi deset posto svih sklopljenih brakova. 'Kako može čovjek zabraniti ono što nije zabranio Alah?' pita jedan član jemenskog parlamenta. U zemljama u razvoju svaka sedma djevojčica udaje se prije 15, svaka treća prije 18. rođendana, a neke dječje nevjeste stare su jedva osam ili devet godina, dok je u nekim dijelovima Indije mladenka još u pelenama s jedva navršenih pet, a mladoženja s jedva deset godina.

Procjenjuje se da je u Afganistanu 60 do 80 posto brakova prisilno. Djevojčice koje ne pohađaju školu roditelji udaju već s 11 godina, a one sa 16 smatraju se starim curama. Prema ovogodišnjim podacima UNICEF-a, u Nigeriji 75 posto žena od 20 do 24 godine starih ušlo je u brak prije 18. godine, u Čadu 68, u Bangladešu 66, Gvineji 63, Maliju 55, u Južnom Sudanu 52, u Indiji 47 posto... Novije istraživanje njemačkog Ministarstva obitelji pokazuje da se više od 3000 djevojčica godišnje prisiljava na udaju, pretežito mlađih od 17 godina i iz imigrantskih obitelji, najviše turskih, a nakon njih srpskih, kosovskih, crnogorskih i iračkih.

Dječji brakovi su globalan problem

U svijetu je blizu 400 milijuna žena starih od 20 do 49 godina stupilo u brak prije osamnaeste, pa su dječji brakovi doista globalni problem, bez obzira na kulturne, vjerske i etničke razlike, niječući djevojčicama pravo na zdravlje, sigurnost i obrazovanje, osuđujući ih uglavnom na bijedu. Dječje nevjeste mogu se naći od Bliskog istoka i Južne Amerike do Europe.

Neki od takvih brakova obične su poslovne transakcije: ja ti dajem 8-godišnju kćer, ti mi opraštaš dug. Isporukom 12-godišnje djevice, zakrvljeni obiteljski klan oprašta drugom uvredu. Često je to izlaz iz bijede, jer roditelji udaju kćer da bi joj mladoženja osigurao hranu i odjeću, makar bio starac ili udovac. Ima slučajeva da se dvojica muškaraca, bilo udovaca ili mnogoženaca, ožene po principu ti meni svoju, a je tebi svoju kćer. Vjeruje se da se time djevojčicama pruža sigurnost i veća sloboda, jer u ruralnim područjima Egipta, Bangladeša, Pakistana, Indije i Srednjeg Istoka djevojčica smije izaći iz kućnog zatvora samo ako radi u polju ili se uda. Za razliku od institucije miraza, u nekim afričkim i azijskim zemljama budući muž kupuje nevjestu, što mlađu i manje školovanu, to jeftiniju. U nekim kulturama vjenčanje je – kao i na nekadašnjim europskim dvorovima – savez dviju obitelji, ne dviju individua, a odluka na temelju privlačnosti i ljubavi smatra se 'glupavom zabludom'.

Mračna budućnost djevojčica nevjesta

Kakva je budućnost djevojčica nevjesta? U Etiopiji 81 posto ih opisuje prvo seksualno iskustvo kao prisilno i nasilno. Djevojčice mlađe od 15 godina pet puta više umiru pri porodu od žena u dvadesetima. Beba majke mlađe od 18 godina ima 60 posto više šanse da neće preživjeti prvu godinu života od onih čije su majke starije od 19. Dječje nevjeste dvostruko češće umiru od komplikacija u trudnoći od trudnica u dvadesetima, u zemljama u razvoju glavni uzrok smrti mladih djevojaka od 15 do 19 godina je rana trudnoća, izložene su riziku od spolno prenosivih bolesti, kroničnoj anemiji i pretilosti, zbog ranih poroda izuzetno često pate od fistula (rupture vagine i analnog otvora).

One sretnije koje prežive i ostanu zdrave, u 26 godini već imaju desetoro djece. Dječjim nevjestama je uskraćena mogućnost školovanja, uglavnom su osuđene na siromaštvo i mnogo češće izložene obiteljskom nasilju. Iako u mnogim zemljama, kao u Indiji, zakon kaže svoje (u Libiji je donja zakonska granica čak 20 godina), policija reagira tek kada se dogodi nešto strašno. Tako američka autorica studije o dječjim nevjestama Cynthia Gorney spominje jemenski slučaj 13-godišnje nevjeste koja je četiri dana nakon vjenčanja dovezena u bolnicu jer joj je suprug pri prvoj bračnoj noći razderao unutarnje organe, ali joj nije bilo spasa jer je iskrvarila.

A mala Ajša? Vrištala je vidjevši čovjeka za kojeg se mora udati. Netko je pozvao policiju, no Ajšin otac je naredio da joj navuku cipele s visokom petom da izleda viša i stave veo preko lica. Grmio je da će ubiti Ajšu ako ga strpaju u zatvor. Policija je došla, zažmirila i otišla.