STOP STRAHU OD BOLNICE

Djeca vodila igračke k doktoru na pregled

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.02.2009 17:17
  • Objavljeno 07.02.2009 u 16:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Više od 200 djece predškolske dobi okupilo se na druženju i 'liječenju' igračaka u sklopu projekta 'Teddy bear hospital' koji su organizirali internetski portal www.roditelji.hr, časopis Moje dijete i Studentska sekcija Hrvatskog liječničkog zbora. Riječ je o međunarodnom projektu koji djeci želi pomoći da se riješe straha od liječnika, a provodi se u više od 30 zemalja diljem svijeta

Velik broj mališana koji su strpljivo čekali u 'ordinaciji' i dovodili svoje igračke na pregled, ali i brojne 'bolesti' od kojih njihove igračke boluju, pokazali su da djeca vrlo često svoje strahove i pitanja projiciraju na svoje igračke. Studenti medicine u svojoj su ulozi pomogli djeci da se riješe strahova te da im sljedeći susret s liječnikom bude pozitivno iskustvo. Nakon uspješnog pregleda i liječenja igračaka, djeci su uručene Lupocetove diplome za hrabrost i darovi sponzora, a nakon događanja za djecu je Movieplex organizirao projekciju filma 'Grom'.

'Bolnica za medvjediće najbolji je način kako djetetu pomoći da nauči da je bolest dio svakodnevnog života te da pregledi kod liječnika i samo liječenje ne trebaju nužno biti povezani s neugodnim i mučnim iskustvom', rekla je voditeljica projekta 'Teddy bear hospital' Aiša Abo Saleh.

Djeca su u sam projekt uključena tako da preuzimaju roditeljsku ulogu: dovode svoje igračke na pregled, tumače simptome, a zatim zajedno s liječnicima-studentima postavljaju dijagnoze i liječe igračke od raznovrsnih 'bolesti'. Studenti dozvoljavaju djeci da upotrijebe različite instrumente koje imaju na raspolaganju, kao što su otoskop, stetoskop ili tlakomjer, a dugoročni cilj ovog projekta je u široj populaciji stvoriti pozitivne stavove prema ostvarenju osnovnih prava na zdravlje i prema korištenju zdravstvene zaštite.

Projekt bolnice za medvjediće ima dvostruku korist, jer pomaže i samim studentima medicine, koji u ovakvim situacijama uče o dječjoj psihologiji i ponašanju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi