jednostavni trikovi

Dizajneri savjetuju kako hodniku dati izgled koji ćete obožavati i od njega napraviti još jednu funkcionalnu prostoriju

10.02.2023 u 06:23

Bionic
Reading

Dizajneri interijera donose ideje uz koje možete u potpunosti transformirati svoj hodnik i od njega napraviti još jednu funkcionalnu i obožavanu prostoriju svog doma

Prilikom uređenja doma često najmanju pozornost pridajemo hodniku, tretirajući ga kao prostor kojim samo brzinski proletimo prilikom ulaska i izlaska u stan. Međutim, baš zato što je prvo i zadnje što vidimo u domu svakog dana, važno je da ga ne tretiramo kao usputno 'tranzitno' područje, već mu pridamo pažnju koju zaslužuje.

Ako ne znate odakle krenuti, dizajneri donose ideje uz koje ćete se poželjeti momentalno baciti na dekoriranje ovog prostora i učiniti ga novim omiljenom kutkom doma!

Doza elegancije uz lajsne, skrivena vrata i grede na stropu

Kako biste svom hodniku dali dozu elegancije, a pritom majstorski kreirali efekt nove prostorije, krenite od ugrađivanja tzv. skrivenih vrata. Riječ je o pregradnim vratima koja su u boji zidova i praktično su neuočljiva, no čine značajnu razliku jer pružaju dojam sigurnog i intimnog prostora.

Uljepšajte ga potom lajsnama kojima ćete napraviti vizualno privlačan prijelaz između poda i zida, a ako želite sve podići na višu razinu, strop možete obogatiti glamuroznim drvenim gredama!

Obogatite hodnik prirodnim svjetlom

Istina, prozor u hodniku luksuz je kojim se rijetki mogu pohvaliti. No ako ste među njima, maksimalno ga iskoristite! Prirodno svjetlo obogatit će izgled hodnika jer će mu dati svjetlinu i dubinu, a kako biste ga u potpunosti iskoristili, izbjegavajte rolete i tamne zavjese te pustite Sunčevim zrakama da unesu toplinu u vaš dom.

Ako dnevna soba posjeduje puno prirodnog svjetla, promislite o opciji da je ne pregrađujete vratima, već staklenom kliznom stijenom koja je vrlo elegantna i proširuje obje prostorije.

Kombinirajte parket uzorka riblje kosti i drvene grede

Parket s uzorkom riblje kosti vrlo je dinamičan i vizualno povećava prostor. Kombiniran s drvenim gredama na zidovima, stvara dojam topline i udobnosti koji možete pojačati drvenim dekoracijama na zidovima. Također, dizajneri interijera podsjećaju na bezvremensku opciju ugradnje kliznih vrata od okomitih drvenih gredica jer su praktična i neodoljivo chic.

Postignite upečatljiv izgled uz žarke boje i ogledala

Poznato je to da ogledala vizualno povećavaju prostor jer stvaraju dojam dubine. Iz tog su razloga neizbježan detalj u svakom hodniku, a iako ih većina stavlja nasuprot ulaznim vratima, dizajneri preporučuju da ih postavite na poziciju na kojoj će reflektirati najviše svjetla.

Osim ogledalom, upečatljiv izgled možete postići žarkim bojama zidova, poput omiljene žute ili narančaste, jer ćete njima oživjeti hodnik i podariti mu dozu životnosti koja mu je nedostajala.

Iskoristite svaki kutak i stvorite svoju oazu mira

Ako imate veći i širi hodnik, promislite o opciji da ga maksimalno iskoristite tako što ćete u njega staviti radni stol, sušilo za rublje, veš mašinu i sl. Također, možete postaviti veći ugradbeni ormar kojim ćete osloboditi prostor za pohranu u drugim prostorijama i osigurati si uvijek prijeko potreban dodatni prostor u ormaru ili smočnici.

Za rustikalan izgled dizajneri savjetuju da u hodnik većih dimenzija postavite police s knjigama, a možete ga obogatiti foteljom i podnom rasvjetom, čime ćete ovu 'tranzitnu' prostoriju pretvoriti u svoju oazu mira.