zlatna pravila

Ultimativni vodič za odabir boje zidova u svakoj prostoriji doma: Bez obzira na trendove, ovim nijansama nećete pogriješiti

29.01.2023 u 13:04

Bionic
Reading

Prilikom uređenja doma, odabir boje zidova jedan je od važnijih elemenata. Naime boje imaju nevjerojatnu moć transformacije prostora na bolje ili na gore. Stoga je izuzetno važno odabrati pravu u svakoj prostoriji doma

Ako bismo morali u uređenju interijera izdvojiti jedan element koji kao čarolijom jednim potezom (dobro, prije s nekoliko stotina njih) mijenja izgled prostora, onda je to boja zidova. Koliko god se izbor može učiniti zahtjevnim zadatkom, dobra stvar je da je riječ o vrlo pristupačnom i dostupnom resursu.

Stoga, ako imate osjećaj da je vaš dom potrebno osvježiti, bojenje zidova dobra je odluka. Iako nema određenih pravila za izbor, općenite smjernice znatno će pomoći pri odabiru boja za svaku prostoriji u kući.

Boje i emocije

Boja zidova u prostoriji, bilo da se radi o dnevnoj ili spavaćoj sobi, ima izravan utjecaj na naše raspoloženje. Zbog tog razloga prilikom izbora vrlo je važno u obzir uzeti i o kojoj se prostoriji radi.

Hladne boje, one s umirujućim učinkom, dobro će pristajati u spavaćim sobama dok su one tople, temperamentnije i dinamičnije savršene za dnevne prostore i prostore za sastanke. Osim toga, važno je uzeti u obzir njihovu nijansu, intenzitet i zasićenost.

Prostori za odmor i opuštanje

Dnevni boravak je višenamjenski prostor u kojem se odvijaju mnoge aktivnosti. Obično je podijeljen, iako ne fizički pregradama, već razmještajem namještaja i dekoracijom, u različite zone: za goste, prostor za čitanje, radni kutak itd.

Ključ pri odabiru boja za dnevnu sobu je postići ravnotežu: one moraju biti ugodne i tople, ali i elegantne i sofisticirane.

Osim toga, bez obzira na trendove, tu je izbor između boja koje jasno odražavaju osobnost. Ovo su neke bazne smjernice:

  • neutralni tonovi su nepogrešivi - bijela, bež ili, još bolje, siva su siguran pogodak
  • raspon između tamnije sive, zelene ili vesele žute uvijek izgleda privlačno
  • duboka i tamnoplava boja su varijante pune osobnosti.

Topla i prijateljska blagovaonica

Važno je osigurati da blagovaonica bude mjesto dobrodošlice, tako da se dragi ljudi u njoj rado okupljaju te nastavljaju družiti nakon obroka. Osim toga, blagovaonica više nije samo mjesto za jelo, već ima i druge namjene, poput prostora za sastanke, radnog mjesta ili studija. Odaberite tople i nježne boje poput breskve ili isprane ružičaste koje dodaju suptilnost i lijepo se slažu s bijelim i neutralnim tonovima.

U kuhinji se odvažite na intenzivne tonove

Prilikom odabira boje kuhinjskih zidova treba imati na umu to da će postojati kritična mjesta koja trebaju drugu vrstu premaza ili obloge, poput prostora oko sudopera ili praga radne ploče koji je više izložen mrljama. Međutim boja je izvrstan način uređenja za ostatak zidova.

Kuhinja je svestran prostor koji se prilagođava različitim paletama boja. Bijela je uvijek dobra opcija, iako ne i jedina. Možete isprobati druge svijetle neutralne boje kao što su svijetlosiva, bež ili taupe. Ne ustručavajte se posegnuti i za trendovskim odabirima, sa zelenom i crnom u prvom planu. Nemojte isključivati ni bojenje dijela zidova intenzivnom nijansom - žuta ili plava mogu biti jako dobre opcije.

Hodnik koji odiše dobrodošlicom

Ulazni hodnik trebao bi biti ugodan i svijetao prostor, ali ne dosadan i bezličan. Kako bi postao vizualno zanimljiv, na raspolaganju su različiti stilovi uređenja. Ako priželjkujete svijetli ulaz s bijelim zidovima, dodajte boju u ostatku prostora putem namještaja, prostirki, lampe itd. Sve dok hodnik ima imalo svjetla slobodno posegnite za intenzivnom i tamnom bojom zidova. Topli tonovi, kao što su žuta, senf i smeđa, uvijek su dobra ideja.

Spavaća soba kao hram opuštanja

Spavaća soba je svojevrsno utočište, mjesto odmora par excellence. Stručnjaci za dizajn interijera preporučuju bojenje zidova hladnim bojama jer su one mirnije: plavom, zelenom, bijelom... Odlučite li se za plavu boju, nećete pogriješiti. Ako plava pak nije vaš odabir, uvijek možete posegnuti za sivom, zelenom i ljubičastom s plavkastim nijansama za umirujući učinak.

Kupaonica

Općenito je pravilo da kupaonica nije jako velik prostor, pa biramo svijetle i svježije boje. Iako to itekako ima smisla, u stvarnosti sve ovisi o karakteristikama svake pojedine kupaonice. Element koji svakako valja uzeti u obzir je količina dnevnog svjetla. Ako ga nema, najbolje je odlučiti se za svijetle tonove, poput pastelnih boja. Ako imate dostupno dnevno svjetlo, možete prostor razveseliti intenzivnijim bojama poput žute ili narančaste u dekorativnijim varijantama na manjim površinama.

Neutralni tonovi za dječje sobe

Uređenje dječjih soba bojom odlična je ideja jer su to vrlo dinamični prostori u kojima se događaju mnoge promjene. Djeca rastu i to nas tjera da mijenjamo i dekoraciju. Vrlo često smo skloni birati vrlo intenzivne i svijetle boje, a u tome valja biti na oprezu. Imajte na umu da postoje i druge opcije osim zelene ili tamnoplave, a jednako su privlačni neutralni ili nježniji pastelni tonovi. Neutralne boje, sa sivom u prvom planu, ističu stil i daju vrlo moderan izgled. U svakom slučaju dobro je imati na umu to da je, ako koristite dvije ili tri boje, dobro birati one sličnih tonova i sličnog intenziteta, bilo da je riječ o onim nježnim i svijetlim ili pak upečatljivim i snažnim.