ZANIMLJIV POPIS

Vodeći dizajneri interijera otkrivaju najveće trendove za ovu godinu

26.01.2023 u 15:00

Bionic
Reading

Kako bi doznao koji će trendovi dominirati svijetom interijera u novoj kalendarskoj godini, modna biblija Vogue tradicionalno je zatražila mišljenje nekih od vodećih dizajnera

Kao najveći trend u svijetu interijera brojni dizajneri ističu zemljane tonove koji su, zahvaljujući svojim umirujućim učincima i asocijacijama na prirodu, postali popularniji tijekom godina pandemije - i dalje vladaju nakon tri godine. Nijanse smeđe nastavljaju svoju dominaciju u dekorima, dok romantična ljubičasta, kako brojni eksperti u svijetu interijera predviđaju, je boja godine koja dolazi. U međuvremenu, mnogi dizajneri odlučuju se za srebrne akcente umjesto zlata ili bronce. ‘Njegov zadivljujući sjaj i tekstura daju svakodnevnu sofisticiranost svakom prostoru’, mišljenja je dizajnerica Athena Calderone.

Bež interijeri Izvor: Profimedia / Autor: Courtesy of Desenio/Mega / The Mega Agency / Profimedia

Određena obilježja dizajna iz prošlih razdoblja također se vraćaju. Nakon dominacije mid-century modern stila uređenja, primjerice, formalni naglasci imat će ključnu ulogu. Kao što je u razgovoru za Vogue prokomentirao dizajner Robert D. McKinley, svi žudimo za malo više sofisticiranosti nakon što smo eru COVID-a proveli u trenirkama, pa tako i u interijerima.

Trendovi u svijetu interijera za 2023. godinu

Zemljani tonovi s naglaskom na smeđoj i ružičastoj

‘Zemljani tonovi nastavljaju dominirati dok se svi oporavljamo od godina potpuno sivog PTSP-a. Prošle godine predvidio sam povratak zemljano smeđih nijansi, a njihova popularnost se nastavlja. S druge strane, crvena boja vraća se u velikim količinama. Od bogate boje volovske krvi do zemljane terakota crvene, nijanse crvene inspirirane prirodom dominirati će dizajnom’, mišljenja je dizajner Danielle Colding.

Neoklasicizam

‘Povratak neoklasicizma, s njegovim fokusom na vrlo detaljne i simetrične linije, prirodan je napredak nakon popularnosti stila mid-century modern. Dekor se lako stapa s drugim razdobljima i stilovima i fokusira se na eleganciju i sofisticiranost, a da pritom ne predstavlja upadljiv prikaz bogatstva’, za Vogue je otkrio dizajner Timothy Corrigan.

Terrazzo

Veliki povratak terazza u prošloj godini bio je prava mala senzacija u materijalima koji se koriste u interijerima. U prirodnom obliku ili kao imitacija, ovaj razigrani materijal postao je žestoka konkurencija mramoru, a njegova dominacija svijetom interijera nastavlja se i ove godine.

Rasvjeta od papira i tkanine

Prema prognozama dizajnerice Athene Calderone, ove godine u svijetu interijera ponovno će oživiti rasvjeta izrađene od papira, tkanine ili svile s mekim, ambijentalnim sjajem.

Srebrni i željezni akcenti

Bronca, zlato i bakar dugo su bili metali po izboru dizajnerske industrije i dok će njihova bezvremenska privlačnost uvijek biti naklonjena, glatka i polirana srebrna sve više intrigira ljubitelje interijera. Njezin zadivljujući sjaj i tekstura daju svakodnevnu sofisticiranost svakom prostoru.

Kamene obloge

‘Od okvira vrata i prozorskih klupica do podnih ploča i letvica, korištenje mramora i kamena na površinama oko kuće nije novi trend, ali je nedavno napredovao i sada se koristi za dotjerivanje arhitektonskih detalja. Gledanje mramora i kamena na ovaj način čini se ne samo bezvremenim i starim svijetom, već i svježim, te udahnjuje novi život pretjerano korištenom materijalu’, riječi su dizajnera Colina Kinga.

Statement staklo i keramika

‘Za godinu koja je pred nama uzbuđeni smo zbog umjetnika i zanatlija koji ručno rade s prirodnim materijalima – keramikom, staklom, drvom – na prekrasne i sofisticirane načine’ - Robin Standefer.

Brutalizam

‘Brutalistički dizajn bit će veliki trend ove godine. Karakterizira ga korištenje sirovog, nedovršenog betona kao građevinskog materijala, kao i fokus na funkcionalnost i korištenje industrijskih materijala. Beton se uvelike vraća kao dekorativni element u interijerima. Povratak pripisujem općem zahtjevu za čistim i smirujućim prostorima. U usporedbi s prošlošću, novi brutalistički stil rezultira mekšim pristupom koji uključuje prirodne elemente poput drva, kamenja, biljaka i održivih materijala, što rezultira toplijom i gostoljubivijom estetikom’, prognozira dizajner Giampiero Tagliaferri.

Teksturirane pločice 

‘Teksturirane i trodimenzionalne pločice bit će posvuda ove godine. Od podova i pozadinskih obloga, do tuš kabina, kamina, pa čak i cijelih zidova, taktilne pločice svakoj površini daju onaj organski, ručno izrađen dojam, a istovremeno zadržavaju vrlo suptilne kontraste i varijacije’ - Colin King. 

Alternativna vizualna umjetnost 

‘Nakon snažnog interesa za suvremeno slikarstvo, sada se vraćaju i skulpture’ -Timothy Corrigan. 

  • +6
Interijeri Izvor: Profimedia / Autor: mediadrumimages/Polina Polidkina / Media Drum World / Profimedia