ZABORAVITE NA PRAVILA

Dizajneri interijera otkrivaju kako u svom domu možete stvoriti savršen galerijski zid

04.06.2021 u 06:34

Bionic
Reading

Na internetu se može naći bezbroj članaka o tome kako kreirati galerijski zid u domu. Ovom projektu možete pristupiti s naučnom preciznošću, mjerenjem kutova, usklađivanjem razmjera slika i pažljivim proračunom toga kako ih postaviti tako da čine skladnu cjelinu na zidu, no evo što o tome kažu priznati dizajneri interijera

Kao što ističe dizajner J. P. Horton, postizanje galerijskog zida u domu je 'više poput slagalice nego rešetke', stoga se ne biste trebali slijepo držati neke formule da biste postigli estetsko savršenstvo na zidu. Umjesto toga, poznati dizajneri svojim klijentima često vole pomoći da sami stvore galerijski zid koji će u njihovo ime govoriti o osobnim interesima, njihovoj povijesti, neobičnim interesima ili pronalascima s buvljaka, a svi bi oni, iako različiti, trebali koegzistirati na zidu.

Što se tiče izrade galerijskog zida u domu, odaberite nekoliko umjetnina ili okvirivih predmeta koji vam se sviđaju i ispunite prostore oko njih. Baš kao i u životu, ništa nije zapisano u kamenu, a najbolje priče evoluiraju s vremenom. Međutim postoji pravilo koje se više puta pojavilo pri stvaranju galerijskih zidova u domu, a odnosi se na pristup različitim vrstama slika i umjetnina - u tom slučaju potrebno se pridržavati zajedničke palete boja za skladniji izgled cjeline.

Naravno, svi znamo da su pravila namijenjena kršenju, pa ako želite koristiti različite naglaske boja na zidu, nitko vas ne može spriječiti u tome.

Galerijski zid učinite osobnim

Prema riječima američke dizajnerice interijera Laure Hur, najuspješniji primjeri galerijskih zidova prikazuju umjetnička djela prikupljena tijekom vremena, a ne ona kupljena netom prije postavljanja na zid. Uspješni galerijski zidovi u domovima oni su koji pričaju priču vlasnika. 'Umjetnička djela, fotografije i posteri trebali bi služiti kao emotivan podsjetnik na različite faze i mjesta u našem životu. Galerijski zid trebao bi predstavljati nešto čega se želimo podsjetiti svaki put kada nam pogled zaluta prema njemu', ističe Hur.

Eklektična mješavina na zidu

Galerijski zid, kako ističe dizajner J.P. Horton, najbolje funkcionira kad se najmanje planira. 'Skupite djela koja vam govore nešto i ona će surađivati s vama jer ste ih osobno odabrali. Ujednačeno uokvirivanje izvrsno je za seriju grafika, ali u pravilu bi se vaš galerijski zid trebao sastojati od umjetnina svih oblika i veličina koje ćete slagati na zidu poput slagalice', ističe dizajner.

Dobri okviri su bitni

'Ljudi se često pribojavaju ideje o stvaranju galerijskog zida u domu zbog puno savjeta na internetu. Moj glavni savjet odnosi se na ove četiri stvari: prvo, odlučite se za ton, neutralan ili šareni. Tema nije bitna. Drugo, odaberite tri mat boje. Treće, važan je medij koji planirate postaviti na zid. Planirate li galerijski zid stvoriti od slika na platnu ili crteža na papiru? Većina slika na platnu ne treba biti mat finiša. Četvrto, svoja djela uokvirite i objesite tako da skladno izgledaju', smatra dizajnerica Kaitlyn Coffee.

Izbjegavanje stvaranja galerijskog zida kao u katalogu

'Po meni bi galerijski zid trebao govoriti nešto o osobi koja ga je stvorila, bilo da je riječ o ukusu u umjetnosti, bilo o pažnji koju posvećuje detaljima. Najbolji primjeri galerijskih zidova nadilaze estetiku tipa 'sve je kupljeno u jednoj trgovini' i imaju malo osobnosti, čak i ako je ta osobnost ističe 'volim samo botaničke crteže' ili 'totalno se nalazim u tipografiji'', mišljenja je dizajner Robin Donaldson.

'Moj galerijski zid u kuhinji ispunjen je putnim plakatima – to nije ništa revolucionarno, no pobrinuo sam se da svi plakati pričaju moju priču i priču mog partnera. Vaš galerijski zid ne mora sadržavati 83 fotografije vašeg lica, obitelji ili kućnog ljubimca, već i malo umjetnosti koja govori o tome tko ste', dodaje dizajner.

Drama, visina i pomalo svega

Kako ističe dizajnerica interijera Lauren Walker, posebno voli dramu i visinu koju galerijski zid može donijeti određenoj prostoriji, osobito kada je riječ o pomalo 'ćudljivim' komadima.

'Osoba sam koja voli pomalo od svega, stoga mi je pravi izazov stvaranje galerijskog zida koji će predstavljati idealnu ravnotežu različitih stilova djela. Za mene on predstavlja neusklađena vintage djela, okvire te djela nekih novih umjetnika', ističe Walker.

Kako biste uspjeli stvoriti takav galerijski zid u domu, potrebno je pridržavati se određene sheme boja ili svako od djela koja planirate postaviti na zid uokviriti na isti način.

Izbjegavajte neuredan izgled galerijskog zida

'Galerijski zidovi mogu biti izvrsni za prezentaciju umjetničke kolekcije na neformalniji način. Iako ne postoje neka pravila za to, obično se usredotočujem na stvaranje jednog galerijskog zida u prostoriji kako bih izbjegao neuredan izgled. Pronađite zajedničke elemente, primjerice to da je većina slika u zemljanim tonovima u mješovitim okvirima. Držite se sličnih medija, naprimjer, sve crno-bijele fotografije ili sve slike u sličnim tonovima. Koristite djela različitih veličina, no pobrinite se da ona najveća odgovaraju mjerilima zida', savjeti su dizajnera Chrisa McGoverna.

Na zidu istaknite blago s buvljaka

Dizajnerica interijera Gisele Baker uvijek se trudi uklopiti antikne i slične predmete na galerijskom zidu. 'Djela koja koristim pri stvaranju galerijskog zida moraju biti ona u koja sam se zaljubila jer u protivnom ne bi uspjela proći moju selekciju', ističe poznata dizajnerica.