UKRAS DOMA

Dizajneri interijera otkrivaju kako postići besprijekoran izgled polica za knjige

10.07.2022 u 20:23

Bionic
Reading

Bez obzira na to je li vaš dom ispunjen stotinama različitih knjiga ili ste uspjeli svoju kolekciju za čitanje svesti na samo nekoliko desetaka, vjerojatno se možete složiti s mišljenjem da organiziranje police za knjige koja će izgledati vizualno privlačno i pružiti dovoljno prostora za pohranu može biti nezgodno

Postoji li određeni red kojim bi knjige trebale biti poredane? Je li postavljanje prema bojama pogodak ili promašaj? Kako je najbolje stilizirati takvu policu u dječjoj sobi? Postoji pregršt pitanja na temu dizajna polica knjiga, kao i tehnika.

Odredite svrhu polica

Način na koji ćete urediti svoje police za knjige ovisit će o tome kako je namjeravate koristiti. Ipak, prvo prođite kroz sve što je na polici i riješite se onih knjiga za koje mislite da ih više nećete čitati tako što ćete ih donirati i samim time uživati u dodatnom prostoru.

Bilo da je svrha police funkcionalna, bilo dekorativna ili kombinacija oboje, navedeno itekako utječe na njezino uređenje.

Ako vaša polica za knjige ima većinski dekorativnu funkciju, možete ih organizirati po bojama, miješati različite vrste knjiga i dodati im različite sitnice i ukrasne predmete na vrh ili sa strane. Za funkcionalniju kućnu knjižnicu grupirajte knjige prema vrsti ili ih organizirajte po abecednom redu.

Poželite li policu za knjige učiniti jednako funkcionalnom koliko i dekorativnom, izrazite kreativnost načinom na koji ih organizirate.

Pažljivo razmislite o rasporedu

Prilikom organiziranja police za knjige trebali biste paziti na njihovo postavljanje. Verzije s tvrdim uvezom, primjerice, odvojite od naslova s mekim koricama.

Kada stavljate knjige na policu, rasporedite ih od najniže prema najvišoj ili od najviše do najniže. Navedeno će stvoriti lijep kaskadni efekt. Ako ih slažete vodoravno, stavite veće knjige na dno, a manje na vrh.

Organizirajte knjige prema datumu čitanja

Dizajneri interijera ovu tehniku organiziranja polica za knjige preporučuju strastvenim čitateljima. Organizirajte ih kronološki, prema vremenu dovršenja čitanja. Ovo je sjajna taktika ako su određene knjige čitane u posebnim trenucima u vašem životu.

Kao što je slučaj s knjigama iz knjižnice, barem neke od onih kod kuće pokazuju znakove istrošenosti. Uostalom, nisu sve one savršeno očuvane kao što izgledaju na stiliziranim fotografijama.

Uklonite istrošene omote na knjigama kako biste otkrili njihov tvrdi uvez.

Ovaj jednostavan trik može rezultirati modernijim i elegantnim izgledom knjiga na polici. U većini slučajeva ispod omota krije se zadivljujući dizajn tvrdog uveza, najvjerojatnije u neutralnijoj nijansi, a koji će polici dati dekorativni dojam.