ČIŠĆENJE ORGANIZMA

Detoksikacijske dijete su obična obmana?

12.12.2011 u 10:43

Bionic
Reading

Obećavaju da će vam pomoći da otopite kilograme i da će vam očistiti tijelo od kemikalija koje truju vaše tijelo i um. No jedina stvar u kojoj će vam detoksikacija pomoći je trošenje novca, tvrdi britanski znanstvenik

Dijete koje se temelje samo na sirovom voću i povrću, hidroterapija crijeva, samo su neki od desetaka tretmana i proizvoda koji tvrde da ćete pomoću njih poboljšati zdravlje čišćenjem tijela od kemikalija, piše Daily Mail

Marketing tih proizvoda će vjerojatno postati posebno žestok sljedećih nekoliko tjedana, jer će milijune kupaca privući novogodišnja odluka da se brinu više za zdravlje. No detoksikacijske dijete i drugi tretmani nisu rješenje, upozorava David Bender, profesor prehrambene biokemije. On tvrdi da je tijelo savršeno sposobno samo provesti čišćenje bez dodatne pomoći.

Štoviše, kaže da su tvrdnje o korisnosti detoksikacije u najboljem slučaju neutemeljene, a najvjerojatnije lažne. Neke metode mogu biti i opasne, tvrdi.

U članku, objavljenom u časopisu The Biologist, piše da je pojam detoksikacija, od kemijske reakcije koja u organizmu rezultira proizvodnjom urina, postao besmisleni marketinški pojam. Među najveće obmane ubraja dijete koje obično uključuju velike količine voća, povrća, sokova, neumjereno konzumiranje vode te odricanje od kofeina, šećera i alkohola.

'Cijela filozofija detoksikacije temelji se na pretpostavci da nakupljeni toksini uzrokuju spor metabolizam, debljanje, opću malaksalost i slično. No debljanje je rezultat neravnoteže između potrošnje hrane i potrošnje energije. Ne postoji čarobni prečac da biste izgubili kilograme - morate jesti manje i vježbati više. To je vrlo jednostavno', piše profesor Bender s londonskog University Collegea.