URADI SAM

Detalji koji će u trenu oplemeniti vašu zapuštenu terasu u vikendici na moru

10.07.2020 u 20:05

Bionic
Reading

Već godinama promatrate svoju terasu u vikendici na moru i jednostavno ne znate kako je preurediti, a da pritom ne potrošite čitavo bogatstvo. Donosimo vam nekoliko zgodnih ideja koje će osvježiti izgled svake ljetne terase

Ljeto je već u svom pravom zamahu i uskoro se spremate na godišnji odmor koji tradicionalno prevodite u svojoj vikendici na moru. Jedna od omiljenih prostorija na kojoj provodite ugodna i topla jutra uz more ili pak odmarate nakon ručka, a kada padne mrak tamo se skupi vaše omiljeno društvo, sigurno je terasa.

Ako vašoj terasi nedostaje udobnih detalja koji će joj pružiti poseban morski štih ili je pak potpuno zapuštena pa razmatrate veću obnovu, razmislite o preinakama koje je lako napraviti, a da pritom ne potrošite čitav godišnji odmor na naporan i težak rad.

1. Riješite se nepotrebnih stvari

Jedan od najvećih problema u većini vikendica je gomilanje nepotrebnih stvari koji se teško rješavamo iz svoga doma u kojem boravimo ostatak godine. Greška je to zbog koje i vaša terasa ponekad pati. Sve stvari koje ne koristite i koje samo zatvaraju vaš prostor više vam neće biti potrebne.

2. Uložite u udobne detalje

Jedna od stvari u koju se svakako isplati investirati prilikom opremanja terase je udoban material za sjedenje ili odmor. To ne znači nužno kupovinu novog sjedećeg namještaja. Pokušajte svojim starim stolcima dati novo ruho bojanjem ili lakiranjem, a potom kupite udobne jastučiće primjerice u prugastim tonovima koji će sigurno dati pravi morskih duh vašem domu. Isto pravilo vrijedi za klupe ili ležaljke.

Komadi od ratana ili trstike uvijek su poželjni u ovakvoj okolini.

3. Posadite neku od biljaka koja uspijeva u sušnim područjima

Malo zelenila nikada ne škodi pravom morskom domu. Postoji nekoliko vrsta koje uspijevaju i na velikim vrućinama te su otporne na suše. Primjerice lavanda, ružmarin, kaktusi, agave ili sukulenti. Sve od tih biljaka jako vole sunce i ne trebaju prečesto zalijevanje.

4. Dodajte osobnost vašoj terasi

Dozu topline i doma te ugodnu atmosferu na vašoj terasi stvorit ćete primjerice žaruljicama ili visećim lampicama koje možete postaviti iznad stola na kojem objedujete. Zgodne će biti i ukoliko na terasi imate pergolu pa ih provucite kroz njezine gornje krajeve. Jedan od detalja koji će učiniti razliku u ljetnim večerima su lampioni. Ukoliko se na vašoj terasi nalazi veliki obiteljski stol, uložite u novi stolnjak koji će odmah promijeniti izgled cijelog prostora. Karirani uzorci, prugice ili pak motivi limuna jedan su od poželjnijih.