OPASAN PRITISAK DRUŠTVA

Desetogodišnjaci se izgladnjuju kako bi izgledali savršeno

27.08.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Najnovije istraživanje je otkrilo da desetogodišnja djeca, pa čak i mlađa, pate zbog kilograma i žele imati savršeno tijelo. Djeca se čak izgladnjuju kako bi izgledala savršeno, a nerijetko i obolijevaju od anoreksije

Uznemirujući rezultati istraživanja pokazuju da je sve veći broj gojazne djece koja pate pod pritiskom savršenstva. Znanstvenici upozoravaju da veliku odgovornost imaju mediji koji promoviraju mršavost kao savršenstvo.

Otkriveno je da komplekse zbog izgleda imaju i dječaci koji su nesretni ako misle da su gojazni, ali i ako misle da su premršavi.

Znanstveni tim koji je radio na istraživanju upozorava da su djeca pod iznimnim pritiskom jer smatraju da moraju izgledati savršeno. Kako bi to postigli, skloni su rizičnim dijetnim metodama poput povraćanja, izgladnjivanja, korištenja dijetnih pilula i laksativa.

Pokazalo se da su najnezadovoljnija djeca iz ruralnih područja.

Znanstvenici s Harvarda proveli su istraživanje na uzorku od 4.254 školske djece, koja su ispunjavala ankete, a tvrdnju 'zadovoljan sam svojim izgledom' zaokružilo je tek svako 13. dijete.