TEEN SAVJETNIK

Deset zapovijedi za tinejdžere

  • Autor: Maka
  • Zadnja izmjena 04.12.2010 13:12
  • Objavljeno 04.12.2010 u 11:00
teen djevojka

teen djevojka

Izvor: Corbis / Autor: Hannah Mason/Corbis

Tinejdžersko je razdoblje jedno od najosjetljivijih, a nerijetko i najtežih u životu. Ožiljci koji nastaju u ovom razdoblju teško zarašćuju, hormoni divljaju, mijenjaš se psihički i fizički

Ipak, to može biti i najbolje životno doba, samo ako mu daš šansu. Probaj slijediti ovih deset zapovijedi za tinejdžere i pokušaj uživati u najintenzivnijem razdoblju života.

1. zapovijed

NEMOJ TRAČATI.
Ponekad te društvo povuče i kažeš nešto što zapravo nisi mislio/la. To se često događa, ali u škakljivim situacijama bolje je prebrojati do deset ili se ugristi za jezik nego reći nekakvu laž i glupost. Tračanje uništava povjerenje.

2. zapovijed

PAZI KAKVU NEVERBALNU PORUKU ŠALJEŠ.
Ne kažu uzalud da je čak 90 posto komunikacije neverbalno. Zašto netko koga si tek susreo/la odmah dobiva određeni dojam o tebi? Upravo zbog neverbalnih poruka koje šalješ – položaj tijela, (ne) gledanje u oči, stanje higijene i još mnogo toga. Osmijeh, pristupačnost, dobra volja – ovako ćeš lakše sklapati poznanstva i lakše ćeš otvoriti mnoga vrata.

3. zapovijed

NE PODCJENJUJ NIKOGA.
Mnogi tinejdžeri koji žele ispasti face i kuleri ponižavaju druge da bi se sami osjećali bolje. No to je zapravo posve pogrešno i oblik je maltretiranja, to nikako ne smiješ zaboraviti. Ne radi drugima ono što ne želiš da drugi čine tebi.

4. zapovijed

OPROSTI.
Griješiti je ljudski. Ako te najbolji/a prijatelj/ica iznevjerio/la jednom, ne znači da mu/joj trebaš zatvoriti vrata za sve vijekove vjekova. Oprost je lijep osjećaj, a vaše prijateljstvo može postati još čvršće nakon toga.

5. zapovjed

NE TUCI SE.
Previše je krvi već proliveno na hrvatskim ulicama i to u sukobima u kojima su sudjelovali upravo maloljetnici. Znaj da fizički obračun ne donosi ništa osim slomljenih kostiju, modrica, krvi, a često i – smrti. Ne nasjedaj na provokacije, neka te zovu mlakonjom, štreberom i papkom. Zadirkuju te jer su ljubomorni na nešto što imaš ili na neku tvoju karakternu osobinu. Problem nije u tebi, već u njima. Provokatorima je u cilju izazvati sukob pa im nemoj učiniti uslugu.

6. zapovijed

NE DROGIRAJ SE.
U ovu zapovjed, dakako, spada i konzumacija alkohola te cigareta. U teen razdoblju svi rado ekperimentiraju s drogama, alkoholom i duhanom, ali ovisnost ne pita za godine i stvara se kada se tome najmanje nadamo. Čuvaj zdravlje i tijelo, trebat će ti još dugi niz godina!

7. zapovjed

NE ZANEMARUJ ŠKOLU.
Možda ti se teško svakoga jutra ustati za školu, možda ti je muka od ispitivanja, testova, lektire i svega što nosi školski život. No ako ti je škola baš toliko mrska, shvati je kao poslovnu investiciju za budućnost. Treba li uopće napominjati da si bez završene škole nitko i ništa?

8. zapovijed

POMAŽI.
Altruizam je naklonost i ponašanje kojem je cilj pomaganje drugome i u kojem se ne očekuje neka vrsta nagrade od drugih. To je jedna od najplementijih gesta koje čovjek može napraviti prema drugom čovjeku, ali i životinjama. Stoga se ne libi pomoći starici da prijeđe cestu ili se popne uz stube, naći dom napuštenom psu ili mački koju si pronašao/la na cesti ili pomoći napisati domaću zadaću problematičnom kolegi iz razreda. Mnogi kažu: 'Što mu ja trebam pomoći, kada on već ima ovo ili ono!' Zapamti – nije tvoje razglabati o tome što netko ima ili nema, ako možeš pomoći, pomozi.

9. zapovijed

NE KRADI.
Osim što ti u trgovini, ako te uhvate u krađi, mogu poslati policiju za vrat, krađa je nemoralan čin kojim dokazuješ koliko si nisko pao/la. Glad za materijalnim stvarima nerijetko dovodi do krađe, ali kao i u tračanju, prije broji do deset nego što posegneš za nečime što nije tvoje.

10. zapovijed

NE PRAKTICIRAJ SEKS BEZ ZAŠTITE.
Sve više tinejdžera ima seksualno prenosive bolesti te postaju roditelji iako nisu za to spremni ni psihički ni fizički, a bogme ni materijalno. Stoga neka ti kondom uvijek bude negdje na dohvat ruke, a ako te parner/ica pokušava nagovoriti na seks bez kondoma, odupri se svim snagama. Tvoje zdravlje uvijek treba biti na prvom mjestu!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi