idealne za vrt, terasu i balkon

Posadite ih i gledajte kako bježe: Ove biljke odbijaju dosadne komarce

26.06.2022 u 18:35

Bionic
Reading

Rijetko koje stvorenje može tako upropastiti boravak u prirodi kao što to mogu komarci. Neumorni i uporni, ovi sitni insekti spremni su satima zujati oko vas sve dok ne pronađu savršeno mjesto za ubod. Ako kemijski repelenti nisu vaš prvi izbor, a svejedno se ne želite odreći uživanja i druženja na otvorenom, razmislite o uzgoju vrtnih biljaka koje odbijaju komarce zbog mirisa njihovih ulja

Određene biljke u ljetno vrijeme itekako su dobrodošle u vrtovima, terasama i balkonima. Naime zbog mirisa svojih prirodnih ulja one djeluju kao prirodni repelenti te uspješno odvraćaju komarce. Međutim, da bi bile učinkovite, nije ih dovoljno samo posaditi - da bi odbile komarce, potrebno je omogućiti oslobađanje njihovih eteričnih ulja. Dodajte malo reznica iz biljaka na roštilj i usput iskoristite njihovu kulinarsku vrijednost. Možete i nasjeckati lišće i stabljike biljaka i raspršiti ih po travnjaku i oko područja na kojem se najviše zadržavate. Također je dobra ideja postaviti ih na prometna mjesta, odnosno područja kojima prolazi najviše ukućana, a njihovo kretanje i doticanje biljaka automatski će osloboditi mirisna ulja. Uz općepoznate lavandu i ružmarin, tu su ostale aromatične biljke koje komarci ne vole vidjeti, a još manje nanjušiti.

Mačja metvica

Biljka koju obožavaju mačke također učinkovito štiti od uboda komaraca. Listovi ove biljke su jestivi. Za učinkovitu zaštitu stavite listiće oko prostora na kojem sjedite. Preporučljiva sorta je Walker's Low jer dobro podnosi suho tlo i cvjeta od kasnog proljeća do sredine ljeta.

Limunska trava

Prirodna ulja u ovoj biljci uspijevaju mirisati kao pravi limun. Limunska trava je osnovni sastojak u kuhanju nekih azijskih kultura, a njezin nježan miris daje citrusnu notu i nekim parfemima. Radi se o vrlo nježnoj biljci koja neće preživjeti zimu u hladnijim područjima, ali brzo raste zasađena u žardinjere. Grubo nasjeckajte trakaste listove i postavite ih na mjesta za sjedenje na otvorenom, kako za moćno odbijanje komaraca, tako i za ugodan aromatičan miris.

Neven

Neven ima jedinstven miris koji se može opisati samo kao oštar. Ove jednogodišnje biljke koje odbijaju komarce lako se uzgajaju iz sjemena i predstavljaju lijep dodatak cvjetnom povrtnjaku te mogu otjerati i druge štetočine, poput oblića. Tvar u nevenu koja mu daje moć odbijanja insekata je buhač, ista tvar koja se koristi u mnogim organskim insekticidima.

Menta

Posadite mentu, zatim dodajte svježe listiće u odličan mojito, a nakon toga pijuckajte ga na terasi, bez zujanja komaraca. Sve vrste metvice tjeraju komarce, a ima ih više nego što biste pomislili. Brzo rastu i ekspresno se šire, stoga treba biti pažljiv prilikom njihovog uzgoja.

Komorač

Ovu biljku često se izostavlja iz vrta, ali komorač, uz svojstvo odbijanja komaraca, ima višestruku primjenu: djeluje vrlo atraktivno s paperjastim lišćem, nasjeckan je vrlo ukusan dodatak salatama i juhama, a njegovo lišće dom je gusjenicama koje će se pretvoriti u leptira.

Bosiljak

Brzorastući listovi bosiljka jednako su odbojni komarcima koliko i ukusan dodatak pestu i salatama. No nisu sve vrste bosiljaka jednake kada je u pitanju odbijanje komaraca, a začinjeni tajlandski bosiljak, sa svojim uskim listovima i mirisom cimeta, ima najbolju sposobnost obrane od insekata. S druge strane, sve vrste trebaju puno sunca i topline za rast, što ih čini odličnima za sadnju uz rajčice.