TV KUHINJA

Debljaju li vas kulinarske emisije?

14.11.2012 u 13:52

Bionic
Reading

Kulinarske emisije koje promoviraju zdravu prehranu imaju često suprotan učinak. Gledate li Jamieja Olivera ili Nigellu Lawson, velika je vjerojatnost da ćete se odlučiti za nezdrav i kaloričan obrok

Pazite na svoju težinu? Onda je bolje da ne gledate Jamieja, Nigellu, Masterchef i 24kitchen.

Kulinarski programi nas tjeraju prema nezdravim grickalicama, tvrde znanstvenici. Dok popularne emisije poput Masterchefa publiku inspiriraju na kulinarske pothvate, mnogi će se vjerojatno odlučiti za slatke i masne varijante. To je, navodno, slučaj i s emisijama koje promoviraju zdravu prehranu. Studija koju je proveo tim američkih znanstvenika, otkrila je da će se gledatelji vjerojatnije odlučiti na junk food ako gledaju kulinarski šou.

U studiji, objavljenoj u časopisu Appetite, piše kako je gledanje televizije povezano s prejedanjem i pretilošću. Prethodne studije su pokazale da je gledanje televizije sat vremena dnevno može dodati više od šest kilograma djetetu u godinu dana, a tomu su pogotovo izloženi oni koji nezdrave grickalice vide često na reklamama. Najnovije istraživanje pokazuju da su i odrasle osobe u opasnosti od nezdravih grickalica dok gledaju program koji zapravo promiče zdravu prehranu, piše Mail Online.