FENOMENI

Današnji tinejdžeri češće se grle

09.06.2009 u 07:33

Bionic
Reading

Današnji tinejdžeri se grle češće nego što je bio slučaj s generacijama prije, ali i s njihovim roditeljima, koji se ipak radije rukuju, piše The New York Times

Tinejdžeri se ne grle samo s prijateljima i osobama s kojima su u vezi, već im je to postao način pozdrava.

Tako postoji običan, brzi zagrljaj, koji je ujedno i najčešći. Potom postoji zagrljaj praćen čvrstim stiskom, koji se još naziva i medvjeđim zagrljajem. No postoji i zagrljaj nazvan medvjeđa kandža, kada su laktovi osobe koja grli izbačeni prema van.

Postoji i zagrljaj, popularan među muškom populacijom tinejdžera, koji započinje s tzv. high five, a potom slijedi zagrljaj s tapkanjem po leđima.

Vrlo popularan zagrljaj među današnjim tinejdžerima je i onaj kada se njih troje grli odjednom

Ovaj svojevrsni fenomen primijetili su i nastavnici koji se šale da postoje i zagrljaji od sat vremena ili čak oni od šest sati, posebice kad se učenici nisu dugo vidjeli nakon školskih praznika.

U nekim američkim školama preplašili su se seksualnog uznemiravanja koje je moguće provoditi na ovaj način, pa su čak uveli pravilo da nema dugog grljenja, odnosno da zagrljaj ne smije trajati duže od tri sekunde.

U nekim školama su zabranili grljenje
. Ravnatelj jedne takve škole kaže: 'To grljenje nije imalo svoju svrhu. Oni su se grlili cijelo vrijeme na hodnicima prije odlaska na nastavu. To se događalo po cijele dane.'

U školama koje su zabranile grljenje kažu da su među svoje zidove htjeli vratiti akademsku ozbiljnost te spriječiti neželjene dodire jer je činjenica da se ne žele baš svi tinejdžeri grliti. No pristaše zagrljaja se brane i ističu da je zagrljaj način na koji se njihova generacija pozdravlja te da to nema ništa sa seksom ili napastovanjem.

Grljenje tinejdžera već proučavaju i američki sociolozi. Posebno ih zanima ovaj fenomen među dečkima te ističu da današnji dečki lakše izražavaju svoje emocije i nije ih sram grliti se.

O grljenju, zabrani grljenja te prosvjedima protiv zabrane pogledaj u ovom videu: