KINEZI JOŠ NE ODUSTAJU

Daimler nije zainteresiran za kupnju Volva

05.01.2009 u 09:27

Bionic
Reading

Volvo i Mercedes-Benz poznati su po svojim ulaganjima u sigurnosnu tehnologiju pa je mnogim ekonomistima bilo logično kako će proizvođač iz Stuttgarta biti zainteresiran za kupnju Fordovog većinskog udjela u Volvu

Čini se da ovo ipak nije slučaj. U Daimleru su, naime, zbog aktualne financijske krize i desetljećima neviđenog pada prodaje, trenutačno podjednako zabrinuti za vlastitu kao i sigurnost svojih vozača i putnika, a šest milijardi koliko Ford traži za Volvo jednostavno im ne djeluje primamljivo, prenosi Economic Times.

Ford je 1999. od grupe Volvo kupio Volvo za 6,45 milijardi američkih dolara, a sada ga je spreman prodati za gotovo pola milijarde dolara manje.

Amerikanci su u međuvremenu rasprodali veći dio svoje Premier Auto Grupe, uključujući Aston Martin, Jaguar i Land Rover, azijskim investitorima, a kako stvari stoje, ni Volvo neće ostati u zapadnjačkim rukama.

Naime grupa Volvo već je odbacila mogućnost kupnje, švedska vlada nije zainteresirana, kao ni BMW i Daimler, pa Fordu još ostaju kineski SAIC i Geely te korejski Hyundai kao jedine zainteresirane strane.