izbjegnite kobne greške

Da vam trud ne bude uzaludan: Evo u koje je doba dana najbolje kositi travu

30.07.2023 u 17:11

Bionic
Reading

Stručnjaci za održavanje vrtova naglašavaju da košnja u pogrešnom periodu dana može biti kobna za zdravlje travnjaka

Košnja je nešto što je potrebno svakom travnjaku da bi ostao zdrav i blistave zelene boje te je jedan od ključnih zadataka u njegovom održavanju.

Za postizanje maksimalnih rezultata najvažnije je odabrati pravilno vrijeme za njegovu košnju. U suprotnom, postoje velike šanse da ćete, usprkos iznimnom trudu, ostati razočarani rezultatom.

Važnost zaštite od sunca Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia; montaža Neven Bučević

Dolaskom ljeta, travnjak je potrebno kositi dvostruko češće, odnosno dvaput tjedno. Ovaj naputak stručnjaka ne odnosi se jedino na periode suše, kada je preporuka kositi samo jednom tjedno.

Eksperti iz ugledne britanske tvrtke Gardening Know How istaknuli su sljedeće:

'Košnja u pravom periodu u danu jedan je od važnijih aspekata zdravog održavanja travnjaka. Najbolje vrijeme za košnju travnjaka je sredina jutra između 8 i 10 sati, kada se osuši rosa na travi. Ako pada kiša ili je trava još mokra, nemojte kositi.'

Razlog je taj što košnja u ranim jutarnjim satima može oštetiti travu, a u ranim poslijepodnevnim satima može je spaliti zbog visokih temperatura.

Osim ovog perioda, sljedeće najbolje vrijeme za košnju je kasno poslijepodne od 16 do 18 sati, kada se temperature počinju snižavati.