vrijeme je za vrtlarenje

Trava ne mora biti zelenija u susjedovu dvorištu: Uz ove savjete ukrasite vrt najljepšim travnjakom do sada

15.02.2022 u 12:02

Bionic
Reading

Ako ste oduvijek željeli bujan, smaragdnozeleni travnjak, prestanite sanjati i počnite saditi. Ovi savjeti osigurat će vam najljepši travnjak do sada

Bez obzira sadite li novi travnjak ili obnavljate postojeći, sadnja je iznimno važan korak prilikom kojeg morate biti posebno pažljivi kako biste osigurali da zeleni tepih u vašem dvorištu bude privlačan i zdrav. Evo što morate znati kako biste bez greške posadili travu u svom dvorištu.

Određivanje najboljeg vremena za sadnju

Pravo vrijeme za sadnju trave ovisi o području u kojem živite i vrsti trave koju želite posaditi. Livadna vlasnjača, poznata i kao Kentucky bluegrass, glatka livadska trava ili obična livadna trava, vrsta je trave za hladnu sezonu jer može preživjeti vlagu i ekstremne temperature te ju je najbolje saditi u proljeće ili ranu jesen. Trave za toplu sezonu, kao što je prstasti troskot, poznat i kao Cynodon dactylon i bermudska trava, treba saditi početkom ljeta, kada se tlo zagrije, te najbolje uspijevaju na mjestima s toplom klimom.

Odaberite pravu vrstu sjemena za travnjak

Kako bi sjeme procvjetalo, vrsta trave mora se dobro slagati s lokalnim uvjetima uzgoja. Svakako uzmite u obzir količinu Sunčeve svjetlosti, sjene i vjetra područja na kojem planirate sadnju, hoće li se puno hodati po travnjaku te dostupnost vode.

Testirajte tlo

Ako je tlo previše kiselo ili alkalno, što se mjeri pH skalom, trava će teško rasti. Najsigurnije je tlo na kojem želite posaditi travnjak dati testirati. U idealnom slučaju vaše tlo treba imati pH između 6,0 i 7,5.

Priprema tla

U osnovi, želite da tlo bude u što boljem stanju kako bi sjeme proklijalo, stoga oštrom lopatom uklonite sve veće kamenje, korijenje ili krhotine koje vidite, a postojeću travu uklonite rezačem za busene. Također je preporučljivo rahliti tlo kako bi se razbile velike grude zemlje. Za najbolje rezultate ono se treba sastojati od čestica veličine graška. Na samom kraju grabljama nježno izravnajte površinu.

Zasijte travnjak

Sada je vrijeme da u zemlju položite sjeme trave. Veće površine najbolje je saditi uz pomoć stroja za sadnju, a manje površine zasadite ručno. Prilikom manualne sadnje uvijek je najbolje pripremiti odgovarajuću gredicu i grabljanjem pokriti sjeme zemljom. Nakon toga gredicu pokrijte sijenom, koje ne uključuje sjeme korova.

Zalijevanje travnjaka

Svježe posađen travnjak treba održavati vlažnim cijelo vrijeme, sve dok trava ne dosegne visinu od 2,5 cm. Kada sjeme trave proklija, ne dopustite da se gornja polovica tla osuši jer bi trava lako mogla uvenuti. Tijekom vrućeg i suhog vremena travnjak ćete možda morati zalijevati više puta dnevno. Nakon što trava bude visoka otprilike 2,5 cm, zalijevajte je svaki drugi dan. Kada dosegne visinu dovoljnu da možete pokositi najmanje 7,5 cm, zalijevajte je jednako kao i ostatak travnjaka.