SPOL I ŠKOLA

Cure zbog komunikativnosti postižu bolje ocjene u školi

  • Autor: E. K.
  • Zadnja izmjena 08.06.2009 15:57
  • Objavljeno 08.06.2009 u 12:05
tinejdzerice skola

tinejdzerice skola

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Najnovije istraživanje pokazalo je da učenice dobivaju bolje ocjene, a razlika među spolovima po tom pitanju sve je očitija što su dečki i cure stariji

U dobi od 16 godina, čak sedam od deset učenica postiže najbolji rezultat na testovima - dok takve ocjene postiže samo 60 posto njihovih kolega suprotnog spola.

Stručnjaci s izraelskog sveučilišta Haifa proučavali su uspjeh 52 učenika u dobi od 14 i 15 godina da bi ustvrdili postoji li povezanost između ocjena i osobnosti. U središtu njihova zanimanja bio je uspjeh tijekom cijele školske godine.

Istraživanje je pokazalo da nije bilo puno razlike između navika u učenju kod djevojaka i dečkiju, no da su cure bile daleko uspješnije. Stručnjaci misle da je razlog u tome što su cure uključenije u nastavu i općenito su komunikativnije pa su im zbog toga i profesori skloniji.

'Učenice obično aktivnije sudjeluju u nastavi nego njihove muške kolege te ih zbog toga profesori pozitivnije doživljavaju. Automatski su i njihovi školski rezultati bolji, iako je istraživanje pokazalo da nema velike razlike u načinu učenja među curama i dečkima', stoji u istraživanju. Osim toga, učenice su u većem postotku uspješnije u socijalnim kontaktima među svojim vršnjacima pa su im zbog prihvaćenosti među kolegama i profesori nakloniji te im daju bolje ocjene.

'Djevojke su puno bolje kad je u pitanju komunikacija i pregovaranje s profesorima. One postavljaju više pitanja. Dečki pak to nerado čine jer ne vole priznati da nešto ne znaju', objašnjava Trefor Loyd iz udruge koja se bavi obrazovanjem.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi