beskompromisna kvaliteta

Class plus goriva vrhunske kvalitete za neometan rad motora

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Kroz Ininu maloprodajnu mrežu, najveću moderniziranu mrežu u Hrvatskoj, svakodnevno prođe više od 234 tisuća kupaca i proda se više od milijardu litara goriva godišnje. Zato INA kontinuirano unapređuje kvalitetu svojih proizvoda i usluga kako bi zadovoljila potrebe kupaca. Perjanica ponude na Ini je vrhunsko gorivo Class Plus u koje su utkane godine istraživanja i usavršavanja formule kako bi se postigla beskompromisna kvaliteta

Sva Inina goriva prije stavljanja na tržište prolaze kroz postupak provjere kvalitete te kroz redovite interne kontrole na Ininim maloprodajnim mjestima. Provodi ih Inin Centralni ispitni laboratorij. Više o svojstvima Class Plusa razgovarali smo s tri Inine stručnjakinje za gorivo Ivanom Čović Knezović i Anom Erceg iz Istraživanja i razvoja rafinerijskog poslovanja te Marijom Tirić-Unetić iz Centralnog ispitnog laboratorija.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Jurica Galoić/PIXSELL

Kada su uvedena Class Plus goriva na Inina maloprodajna mjesta i što se njima htjelo postići?

Class Plus goriva uvedena su na maloprodajna mjesta Ine tokom lipnja 2017. godine. Glavni motiv u razvoju Class Plus goriva je želja da kupcima osiguramo gorivo vrhunske kvalitete. Razvili smo gorivo koje osim što zadovoljava značajke kvalitete propisane standardima kupcima pruža i poboljšana primjenska svojstva.

Koje su osnovne prednosti INA Class Plus goriva?

Osnovna prednost INA Class Plus goriva je dokazani povoljni učinak na motore s unutarnjim izgaranjem jer zahvaljujući poboljšanoj formuli aditiva Class Plus goriva uklanjaju naslage, povećavaju snagu i trajnost motora. Osim toga višenamjenski aditivi dodani INA Class Plus goriva poboljšavaju antikorozijska svojstva i energetsku učinkovitost goriva.

Tirić-Unetić Marija

Tirić-Unetić Marija

Izvor: Promo fotografije / Autor: Jurica Galoić/PIXSELL

Koja su to svojstva Class Plus goriva koja ih čine drugačijima u odnosu na ostala goriva na tržištu?

Class Plus goriva razvijena su u sinergiji suvremenih tehnologija prerade nafte i usavršavanja formule aditiva kako bi se dobila goriva znatno poboljšanih primjenskih svojstava.

Ono što INA Class Plus goriva čini drugačijima u odnosu na ostala goriva ponuđena na tržištu je kompatibilnost višenamjenskog aditiva sa aditivima za poboljšanje niskotemperaturnih svojstava dizelskog goriva čime je osiguran neometan rad motora u zimskim uvjetima. To je rezultat višegodišnjih opsežnih testiranja koja je provode kao sastavni dio natječaja za aditive.

Čović Knezović Ivana

Čović Knezović Ivana

Izvor: Promo fotografije / Autor: Jurica Galoić/PIXSELL

Koji aditivi se nalaze u Class Plus gorivu?

Osnovne komponente višenamjenskih aditiva u INA Class Plus gorivima su: aditiv za sprječavanje nastanka taloga, inhibitor korozije, modifikator trenja, antioksidant i deemulgator.

Ostali aditivi dodaju se po potrebi kako bi se zadovoljile standardne značajke kvalitete. Izdvojili bismo i aditive za poboljšanje niskotemperaturnih svojstava dizelskog goriva, aditiv za poboljšanje mazivosti i električne provodljivosti kao i aditiv za poboljšanje cetanskog broja Class plus dizelskog goriva.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Jurica Galoić/PIXSELL

Što se sve ispituje kod goriva i kako jamčite kvalitetu?

Ispituju se fizikalna i kemijska svojstva goriva propisana INA normama koje su usklađene sa europskim standardima za dizelska i benzinska goriva. INA provodi kontrolu kvalitete naftnih proizvoda kroz cijeli lanac opskrbe počevši od rafinerija preko logističkih skladišta i transporta do maloprodajnih mjesta. Kontrolu kvalitete naftnih proizvoda provode Centralni ispitni laboratorij te rafinerijski laboratoriji u Rijeci i Sisku, a svi laboratoriji su akreditirani prema zahtjevima norme HRN EN ISO/IEC 17025. U Ini je zajamčena kvaliteta komercijalnih proizvoda, u skladu sa svim zakonskim i normativnim propisima, prije svega Uredbom o kvaliteti tekućih naftnih goriva i načinu praćenja i izvješćivanja, propisanom od strane Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Koliko često provjeravate kvalitetu goriva na maloprodajnim mjestima?

Praćenje kvalitete goriva na Ininim benzinskim postajama provodi se sukladno Programu praćenja kakvoće tekućih naftnih goriva koji je propisan Uredbom o kvaliteti tekućih naftnih goriva i načinu praćenja i izvješćivanja (NN 57/2017). Uzorkovanje maloprodajnih mjesta provodi vanjska, neovisna kontrolna kuća akreditirana prema zahtjevima norme HRN EN ISO 17020 vrsta A., a laboratorijske analize provode laboratoriji akreditirani prema zahtjevima norme HRN EN ISO 17025.

Ana Erceg

Ana Erceg

Izvor: Promo fotografije / Autor: Jurica Galoić/PIXSELL

Rezultati ispitivanja kvalitete dostavljaju se Hrvatskoj agenciji za okoliš i prirodu.

Uz spomenuti program praćenja, Centralni ispitni laboratorij provodi dodatnu internu kontrolu kvalitete goriva na Ininim maloprodajnim mjestima na teritoriju cijele RH pri čemu se na mjesečnoj bazi uzorkuje i ispita oko 20 - 30 uzoraka.

Više o karakteristikama Ininih Class Plus goriva pročitajte na ina.hr/classplus.

Putujte sigurno i bezbrižno s Inom!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!