ALI SE IPAK ODRŽAVAJU

Cirkusi s divljim životinjama zabranjeni su zakonom

  • Autor: N. LJ. J
  • Zadnja izmjena 06.10.2009 08:47
  • Objavljeno 06.10.2009 u 07:21
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nakon velikog broja prosvjeda udruga i građana, Zakonom o zaštiti životinja zabranjeni su cirkusi s divljim životinjama, a 29 gradova u Hrvatskoj donijelo je i strožu odluku, odnosno zabranilo cirkuse sa svim životinjama

Pored vrlo striktne i jasne te javnosti poznate zakonske zabrane, u glavnom gradu Hrvatske gostuje cirkus s divljim životinjama. To pokazuje stanje provedbe Zakona o zaštiti životinja u Hrvatskoj i u potpunosti opravdava pokretanje peticije za hitnu reformu veterinarske inspekcije.

Zakonom o zaštiti životinja želi se u potpunosti zaštititi divlje životinje od iskorištavanja u cirkusima, kako od predstava tako i od teških putovanja i mučnog života u cirkusima. Prema Zakonu o zaštiti životinja, cirkusi s divljim životinjama ne smiju ni kročiti na teritorij Republike Hrvatske.

Članak. 53., stavak 1. Zakona o zaštiti životinja glasi: 'Zabranjeno je držanje divljih životinja u cirkusima te njihovo korištenje u cirkuskim i drugim predstavama sa životinjama.'

Kako bi se u potpunosti izbjegle manipulacije Zakonom, u članku 3., stavku 26. cirkusi se izuzimaju iz pravnih i fizičkih osoba kojima je dozvoljeno izlaganje životinja.

Prijatelji životinja prosvjeduju ispred cirkusa Safari na istočnom parkiralištu Zagrebačkog velesajma u utorak, 6. listopada u 19:30, upozoravajući na kršenje Zakona o zaštiti životinja i pozivajući građane da ne posjećuju cirkus i ne sudjeluju u okrutnosti prema životinjama te kršenju Zakona o zaštiti životinja.

Osim toga, podnosi se i prijava Veterinarskoj inspekciji i Uredu za veterinarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, tražeći hitnu intervenciju i provedbu Zakona o zaštiti životinja, a upućuje se dopis i Gradu Zagrebu na čijem se području cirkus nalazi.

Jednaka zakonska zabrana cirkusa s divljim životinjama na snazi je od ove godine i u Bosni i Hercegovini, pa nadležne institucije te države uredno odbijaju svaki zahtjev za ulazak cirkusa sa životinjama na svoj teritorij.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi