ISTINA NA VIDJELU

Činjenice o šećeru koje će vas šokirati

08.02.2013 u 11:21

Bionic
Reading

Šećer i zdravstveni problemi koje zna izazvati u nekim situacijama nerijetko privlače puno pažnje. Znanstvenici su stoga, upozorenja radi, sve nevjerojatne i štetne stvari koje šećer uzrokuje stavili na jedno mjesto

Slatkoća šećera svima je dobro poznata, a mnogima i potpuno neodoljiva. Međutim, šećer ima i svoju tamnu stranu. Stručnjaci tvrde kako nas šećer zapravo truje, a većinu vremena uopće nismo ni svjesni u kojoj količini ga konzumiramo, piše mindbodygreen.com

1.Prosječan Amerikanac dnevno prosječno konzumira 22 žličice šećera. Djeca pak prosječno dnevno konzumiraju nevjerojatne 32 žličice šećera. U obzir treba uzeti i riječ liječnika koji upozoravaju da žene ne bi trebale konzumirate više od šest žličica šećera dnevno, a muškarci devet žličica.

2.Rafinirani šećer povezan je s pojavom cijelog niza bolesti, kao što su nesanica, vrtoglavica, alergije, manična depresija, kardiovaskularne bolesti, hipoglikemija, gubitak kose, iritacija kože, kvarenje zubi, pretilost, dijebetes tipa 2, karcinom debelog crijeva i gušterače. Šećer može negativno utjecati na promjene raspoloženja, promjene osobnosti, pojavu razdražljivosti, astme, artritisa, bolesti srca, povišenog kolesterola te endokrinih problema. Prema podacima američke organizacije za prehranu i dijabetes, povećana konzumacija šećera značajno povećava rizik od degenerativnih bolesti.

3.Šećer izaziva ovisnost. Šećer otpušta supstancu nalik opijatu koja aktivira dio mozga zadužen za osjećaj nagrađivanja i užitka.

4.1990. godine u SAD-u pojedinac je prosječno potrošio 2,2 kilograma šećera, a ta se količina 2000. godine popela na razinu od 68 kilograma. Jedan od najveći izvor tih šećera je visoko fruktozni kukuruzni sirup.

5.Prosječan Amerikanac godišnje popije 53 galona zašećerenih pića. Jedna limenka soka prosječno sadrži 40 grama šećera, odnosno 10 žličica šećera. U nešto manje od dvije litre zašećerenog soka, nalazi se prosječno 53 žličice šećera. Gazirana pića najveći su izvori rafiniranog šećera, posebice na području SAD-a.

6.Konzumacija šećera raste prosječno za jedan posto godišnje, što je veća brzina nego povećanje svjetske populacije ljudi. Proizvodnja šećera raste brže od njegove potrošnje, što ga čini sve jeftinijim proizvodom. U posljednjem desetljeću potrošnja šećera povećala se 23 posto.

7.U američkoj prehrani dodanim šećerom dnevno se unosi dodatnih 496 kalorija.

8.Konzumacija rafiniranog šećera organizmu oduzima vitamin B. Manjak vitamina B uzrokuje simptome kao što su jako lupanje srca, kronični umor, paranoja, anksioznost, nesanica, problem s koncentracijom, problemi s probavom, osipi te želja za slatkim.

Gazirani sokovi sadrže i do 10 žličica šećera

9.Brojna hrana u sastavu ima skriven šećer. Kečap, hot-dog, hamburger, peciva za hamburgere, maslac od kikirikija, pomfrit, umaci za tjesteninu, majoneza, razni umaci za salate te brojna obrađena hrana sadržava šećer, čak i ako okus te hrane nije sladak. Hrana sa niskim udjelom masnoća često sadrži šećer radi boljeg okusa.

10.Rafinirani šećer nema nutritivne vrijednosti, ali zato ima prazne kalorije. Osim toga, ne sadrži ni vitamine, minerale, enzime, masti i vlakna, jer se sve to izgubi tijekom procesa obrade. Šećer troši i kalij i magnezij, koji su ključni za zdravlje srca.

11.Usprkos dodani kalorijama, istraživanja pokazuju kako životinje žive dulje konzumacijom obične vode nego li konzumacijom vode i šećera. Stoga znanstvenici kažu kako je šećer gori od ništa.

12.Kako rafinirani šećer utječe na tijelo? Šećer probavni sustav čini kiselim te otapa vitamine i minerale u tijelu, posebice kalcij neophodan za kosti i zube. Šećer oslabljuje imunološki sustav te uzrokuje pretjeranu proizvodnju probavnih enzima, što vrlo loše utječe na gušteraču. Šećer oslabljuje i funkciju jetre, što može dovesti do povećanog krvnog tlak, problema s kožom i pojavu akni. Rafinirani šećer otežava i protok krvi, ubrzava starenje, pridonosi dentalnim problemima, jača bore i ističe suhu kožu.

Međutim, iznenadno i naglo uklanjanje rafiniranog šećera iz prehrane može dovesti do povlačenja simptoma, kao što su umor, depresija, glavobolje i bolova u udovima. Osim soli, Amerikanci šećer konzumiraju 10 puta više nego li bilo koji drugi oblik aditiva.