BIG BROTHER BRAZIL

Čemu drama oko golih guza naših reprezentativaca?

16.06.2014 u 12:24

  • +5

Hrvatski nogometaši goli u bazenu

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

Bionic
Reading

Čini se da su hrvatske nogometne uzdanice zaboravile da se nalaze u zemlji u kojoj trenutno boravi najveći broj fotografa, novinara, snimatelja, ali i turista s fotoaparatima i mobitelima, te da je Brazil trenutno prava Big Brother kuća

U vremenu u kojem je golotinja toliko uobičajena da je više ni ne primjećujemo pomalo čude moralizirajuće reakcije na fotografije golih stražnjica naših nogometaša. Ni njima samima nije se svidjelo to što im cijeli svijet detaljno promatra nage dijelove tijela pa su odlučili bojkotirati novinare.

'Ne mogu ih ja povući za uši i narediti da vam i dalje budu na dispoziciji nakon što ste to učinili njima i njihovim obiteljima. Kako biste se vi osjećali da vas slikaju gole?', upitao je novinare izbornik Niko Kovač, pravdajući tako silenzio stampa svojih odabranika.

No čini se da u slučaju ove vruće teme novinare ne bojkotiraju samo nogometaši. Kada smo jutros okrenuli nekoliko brojeva tražeći komentar objave 'osjetljivih' fotografija, redom smo dobili odgovore koji glase otprilike ovako: 'Ne bih to komentirao, ne komentiram žute teme.' Posebno nas je zanimalo mišljenje psihologa jer smo htjeli doznati može li objava ovakvih fotki negativno utjecati na izvedbu naših nogometaša u srijedu, ali ni oni nisu bili raspoloženi za komentiranje.

Tek toliko da ne bude zabune, nismo planirali tražiti analizu anatomije stražnjica naših nogometnih junaka, nego prokomentirati psihološki aspekt cijele priče, neosporne top teme otkad su fotke objavljene. Budući da nismo uspjeli dobiti odgovore na naša pitanja, uzet ćemo si slobodu pa ćemo sami dati odgovore na njih. Naravno, iz novinarske perspektive.

Je li trebalo objaviti fotografije?

Zašto ne? Kad su ih spretni fotoreporteri već uspjeli snimiti, onda bi bila prava šteta ne objaviti ih. Interes javnosti za te fotografije ogroman je, a gledali su ih čak i oni koji se nad njima javno zgražaju. Uostalom, naši se nogometaši nemaju čega sramiti. U toj su ocjeni složne sve žene svijeta koje su bacile pogled na fotografije – skrivećki ili vrlo otvoreno i s divljenjem. Sudeći prema komentarima na društvenim mrežama, ovih drugih znatno je više. Štoviše, možemo slobodno zaključiti da interes žena za nogometom nikada nije bio veći!

Je li reakcija nogometaša pretjerana?

Apsolutno. Ako ih toliko smeta objava fotografija i činjenica da ih kao od majke rođene gleda uža i šira obitelj, onda nisu smjeli skidati kupaće gaće. Trebali su biti svjesni da se nalaze u zemlji u kojoj trenutno boravi najveći broj fotografa, novinara, snimatelja, ali i turista s fotoaparatima i mobitelima, te da je Brazil trenutno prava Big Brother kuća. U takvim okolnostima bilo bi pravo čudo da ih nitko nije snimio. Uostalom, cijelu stvar su mogli okrenuti u svoju korist, nasmijati se i našaliti na vlastiti račun. Bez ikakve sumnje, stekli bi veliku naklonost svjetske javnosti i cijela priča brzo bi bila zaboravljena. Ovako, ignoriranjem medija samo daju dodatni materijal za daljnje analize i nova pitanja…

Hoće li to utjecati na igru naših nogometaša u srijedu?

Iskreno se nadamo da neće. Naravno, postoji određena bojazan da će to utjecati na njihovu koncentraciju s obzirom na to da su, čini se, vlastite golišave fotografije shvatili previše ozbiljno. Ipak, nadamo se da će moći objektivno sagledati situaciju kad prve reakcije malo splasnu. Na kraju krajeva, to su ipak profesionalci koji vrlo dobro znaju koja im je glavna zadaća na Svjetskom prvenstvu.