važne promjene

Čak i Hollywood prihvaća kuhanje na indukciju; a ovo su razlozi zašto je bolja od plina

17.08.2022 u 12:02

Bionic
Reading

Budući da će plinski uređaji uskoro biti zabranjeni u novogradnjama u Los Angelesu s ciljem smanjenja emisije stakleničkih plinova, raste popularnost ekološki prihvatljivijim indukcijskim uređajima

Stiže era indukcijskih kuhinjskih uređaja, a pokazuje to i odluka Gradskog vijeća Los Angelesa koje je u svibnju ove godine izglasalo zabranu ugradnje plinskih uređaja u novogradnji. Tom odlukom bi trebala stupiti na snagu od 1. siječnja 2023. (u stupnjevitom postupnom ukidanju) nijedna nova zgrada, uključujući stambene objekte, ne smije uključivati plinske peći, grijače vode, peći ili sušilice na plin. Slijedeći slične primjere Berkeleyja, San Francisca i Santa Monice, ovaj potez im cilj smanjiti upotrebu goriva koji stvaraju stakleničke plinove i doprinose klimatskim promjenama, piše Hollywood Reporter.

Iako još ima vremena, neki dizajneri iz Los Angelesa i njihovi klijenti već prelaze na indukcijske ploče za kuhanje na električni pogon i otkrivaju da im se to iskustvo kuhanja dopada. Kao najveće prednosti ističu brzinu, ravnomjerno raspoređivanje topline te sigurnost jer nema otvorenog plamena. 'Volio bih imati indukciju u restoranima, ali bi trebala imati veliku površinu za kuhanje i komercijalnu kvalitetu, što još nije dostupno,' kaže kuhar Ludo Lefebvre koji je indukciju ugradio i u svom domu,

No, nisu svi oduševljeni tom idejom postupnog ukidanja plinskih peći; u lipnju ove godine jnekoliko korejskih i kineskih kuhara je u članku u Los Angeles Timesu osudilo ru promjenu, rekavši da se određene tehnike kuhanja (uključujući kuhanje u woku) i iskustva (kao što je pečenje na stolu pred gostima) ne mogu postići s električnom energijom. Kalifornijska udruga restorana (CRA) također se usprotivila novom pravilu. 'Plamen je ključan za kuhare u stvaranju njihovih remek-djela', rekao je predsjednik CRA-a Jot Condie za Times.

Steven Cooper, iz tvrtke Cooper Pacifi, tvrtke projektiranje kuhinja treće generacije sa sjedištem u zapadnom Hollywoodu, kaže da razumije taj otpor prema indukciji. 'Kuhamo na plamenu otkako je čovjek naučio hodati', kaže Cooper, koji je dizajnirao kuhinje za Brada Pitta i Lisu Vanderpump. 'Tako je mama kuhala. Mislim da ljudi tome ne daju priliku,' kaže i ističe: 'To jednostavno morate iskusiti kako biste shvatili kolika je to promjena.'

Dizajner interijera Jeff Andrews (čiji su klijenti bili Kaley Cuoco i Kris Jenner) za kuću producenta Raja Kapoora u Hancock Parku kao rješenje je predložio Wolf Induction Cooktop.'"Otok nalikuje komadu namještaja, pa nam je trebalo nešto funkcionalno, ali lijepo što će jednostavno nestati." Kapoor je prešao na indukciju koju je instalirao prošle godine: 'Elegantna je, moderna, brza i čisti se jednim potezom,' kaže on za THR.

Unatoč tome što se napaja električnom energijom, indukcija nimalo ne podsjeća na one užarene spiralne zavojnice iz prošlosti. Umjesto generiranja topline, proces prenosi električnu energiju izravno u kompatibilnu posudu, aktivirajući njezine molekule za proizvodnju topline. Njihovo kretanje stvara toplinu Indukcija također može lako održavati niske temperature potrebne za topljenje čokolade ili sous vide kuhanje.

No, valja imati na umu kako nije svo posuđe kompatibilno s indukcijom. 'Premda bakar, staklo, aluminij i keramika neće funkcionirati s indukcijom, većina tava je već pripremljena', kaže Cooper. Je li određena posuda dobra za indukciju može se provjeriti magnetom; ako se magnet zalijepi, posuda je iskoristiva.

Suprotno očekivanjima, indukcija može podržati kuhanje u woku, iako kuhari koji žele zadržati plin kažu da plamen daje okus. 'Gagganeau izrađuje prsten koji funkcionira s tradicionalnim okruglim dnom', napominje Cooper. Nndukcija također pobjeđuje plin po pitanju zdravlja i sigurnosti. Kuhinjske krpe, podmetači, držači za lonce - sve što nije od metala, a što je ostavljeno u blizini ploče za kuhanje može se zapaliti kada koristimo plin. A tu je i velika mogućnost dizajniranja. Na primjer, Invisacook nudi indukcijsko rješenje kod kojeg kuha izravno na ploči koja je izrađena od granita ili porculana, što znači da je štednjak neprimjetno uklopljen u kuhinju.

Doista, indukcija se ističe ekološkom prihvatljivošću i elegantnim dizajnom. A za razliku od plinskih, električni štednjaci ne ispuštaju ugljični monoksid, dušikov dioksid, formaldehid i druge zagađivače u zrak, što predstavlja sve ozbiljniju brigu. U članku objavljenom 2013. godine u International Journal of Epidemiology navedeno je da djeca koja žive u domovima s plinskim pećima imaju 42 posto veću vjerojatnost da će doživjeti simptome astme kao što su kašalj i otežano disanje. Dok u SAD-u ne postoje smjernice za izloženost u zatvorenim prostorima, Kanada postavlja granicu na 90 dijelova na milijardu.