VAŽNOST PREVENCIJE RAKA DOJKE

Brojne poznate osobe podržale 21. Dan narcisa

25.03.2017 u 15:45

  • +15

Obilježavanje 21. Dana narcisa povodom borbe protiv raka dojke

Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Bionic
Reading

Prodajom narcisa na Trgu bana Jelačica i Cvjetnom trgu u Zagrebu se obilježava Dan narcisa - dan borbe protiv karcinoma dojke

Uz edukaciju, podjelu letaka i simboličnu humanitarnu podjelu narcisa, posjetiteljice su imale priliku obaviti i mamografski pregled zahvaljujući Programu preventivne mobilne mamografije koju osigurava Grad Zagreb.

Akciji su se pridružili i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, Trpimir Goluža, Bojan Glavaševic, Ivan Vilibor Sinčić, Edvin Liverić, Daniela Trbović, Maja Vučić, Iva Balaban, Mia Begović, Jelena Perčin, Dalibor Petko, Ronald Braus, Sandra Švaljek, Milan Bandić, Davor Bernardić, Bojana Gregorić-Vejzović, Petra Dugandžić i mnogi drugi.

Predsjednica Grabar-Kitarović i 90 zdravih, oboljelih i izliječenih žena od raka obilježile su 21. Dan narcisa zajedničkom fotografijom na Trgu bana Josipa Jelačića, koja upozorava na zastrašujući podatak da svaki mjesec 90 žena umre od raka dojke. Na taj način poslana je poruka o važnosti prevencije jedne od najsmrtonosnijih bolesti današnjice.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je kako je Dan narcisa podsjetnik za sve žene iznad 30 godina da rak dojke može napasti svakoga te da odlazak na mamografiju i ultrazvuk dojke može spasiti u Hrvatskoj barem 500 života godišnje.

Inače, tijekom 2016. godine u Programu preventivne mobilne mamografije ukupno je pregledano 1804 žene u dobi od 40 do 49 godina i starijih od 69 godina, a pregledane su žene koje nisu uključene u Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. Od ukupnog broja žena pregledanih u 2016. godini, 704 žene bile su na pregledu prvi put.

Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak, 2014. godine u gradu Zagrebu zabilježeno je 639 novooboljelih žena, a u Republici Hrvatskoj 2644. Prema podacima o smrtnosti, u Zagrebu od raka dojke godišnje umre više od 200 (2014. godine 223), a u RH više od 1000 žena (2014. godine 1071). Ova maligna bolest češće se pojavljuje u žena starijih od pedeset godina, ali mogu oboljeti i znatno mlađe žene.